Zemřel prozaik Václav Kahuda. Bývalému předsedovi Asociace spisovatelů bylo 57 let

ČTK ČTK
25. 7. 2023 9:30
V sedmapadesáti letech zemřel v noci z neděle na pondělí prozaik a někdejší předseda Asociace spisovatelů Václav Kahuda. S odkazem na jeho přítelkyni Marii Dudilieux to v úterý oznámila Tereza Semotamová, překladatelka a členka výboru Asociace spisovatelů.
Spisovatel Václav Kahuda.
Spisovatel Václav Kahuda. | Foto: ČTK

Kahuda na sebe v 90. letech minulého století upozornil novelou Příběh o baziliškovi nebo románem Houština. V roce 2015 byl pak nominován na cenu Magnesia Litera za obsáhlý román Vítr, tma, přítomnost. Publikoval v časopisech Iniciály, Vokno, Tvar či Moderní analfabet. Na kontě měl dále novelu Veselá bída, soubor povídek Exhumace nebo román Proudy.

V letech 2015 až 2019 se spisovatelem a fotografem Igorem Malijevským na rozhlasové stanici Vltava moderoval pořad Večerní škola, takzvanou Existenciální poradnu Václava Kahudy a Igora Malijevského v pořadu Rádio Dada. Předsedou Asociace spisovatelů byl od ledna 2017. Poslední čas trávil v invalidním důchodu.

Pražský rodák, vlastním jménem Petr Kratochvíl, se vyučil štukatérem. Od roku 1986 prošel řadou dělnických zaměstnání. Ve druhé polovině 80. let se přes hudebníka Lou Fanánka Hagena, spolužáka ze základní školy, dostal do společnosti, která se scházela v Braníku v hospodě Na Staré kovárně. V té době tam vznikala hudební skupina Tři sestry, kde se Kahuda zpočátku též angažoval.

 

Právě se děje

Další zprávy