Natočil film o dětské idyle, která netrvá věčně. Zemřel režisér Jiří Hanibal

ČTK ČTK
23. 8. 2024 14:28
Po krátké těžké nemoci tento čtvrtek v Praze zemřel režisér a spisovatel Jiří Hanibal. Bylo mu 95 let. Film Dědeček, Kyliján a já, který režíroval a na jehož scénáři se podílel spolu s autorem knižní předlohy Janem Ryskou, získal roku 1967 několik mezinárodních ocenění.
Jiří Hanibal na fotografii z roku 2010, kdy navštívil Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně.
Jiří Hanibal na fotografii z roku 2010, kdy navštívil Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně. | Foto: ČTK

Kromě tvorby pro děti a mládež Jiří Hanibal napsal dvě desítky románů. O jeho úmrtí v pátek informovala dcera Jana Šedivá Hanibalová. "Rozloučení se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu," sdělila.

Hanibalův snímek Dědeček, Kyliján a já vypráví o pětiletém chlapci, jehož rodiče odjíždějí služebně na dva měsíce do Londýna. Hocha dají k sousedce, jenže on od ní uteče, aby mohl být se svým dědečkem, bývalým převozníkem.

David Schneider a Rudolf Deyl mladší ve filmu Dědeček, Kyliján a já.
David Schneider a Rudolf Deyl mladší ve filmu Dědeček, Kyliján a já. | Foto: Ústřední půjčovna filmů

U seniora, který bydlí u vody se psem a oslíkem, hoch prožije kouzelné prázdniny. Žádná idyla však netrvá věčně. Hanibal za snímek získal cenu poroty mladých nebo ocenění za scénář na festivalu dětského filmu ve španělském Gijónu, stejně jako velkou cenu Zlatý lev sv. Marka na přehlídce dětské kinematografie v Benátkách.

Mezi jeho další známé snímky patřily Kapr, Velké trápení, Údolí krásných žab, Neohlížej se, jde za námi kůň nebo Levé křídlo. Po odchodu z filmového studia Barrandov se Jiří Hanibal věnoval literatuře. Napsal více než 20 románů, jak historických jako Úděl královský, Král a císař nebo Dlouhá noc nad městem, tak zaměřených na nedávnou minulost a současnost, což byl případ titulů S pečetí viny nebo Alej smrti.

Hanibal se narodil 18. února 1929. Po studiu na reálném gymnáziu v místě svého rodiště Táboře studoval v letech 1948 až 1953 na pražské FAMU obor režie. Do roku 1959 zde i působil jako odborný asistent. V 50. letech spolupracoval jako asistent režie či pomocný režisér s Martinem Fričem, Vojtěchem Jasným a Karlem Kachyňou. Od roku 1960 pracoval ve Filmovém studiu Barrandov, kde do roku 1989 natočil 25 celovečerních filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy