Zemřel herec Norbert Lichý, nepřehlédnutelný mistr malých rolí. Bylo mu 59 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 1. 2024 19:17
Zemřel herec Norbert Lichý. Minulý měsíc oslavil teprve 59. narozeniny. Informaci o úmrtí zveřejnilo ostravské Divadlo Petra Bezruče, v němž dlouhodobě působil. Potvrdila ho rodina umělce, který byl držitelem prestižních ocenění včetně Thálie. Před kamerou dostával menší role, díky osobitému projevu ale nezapadl.

Diváci si ho mohou pamatovat jako rolbaře a pozdějšího hokejového manažera Zbyňu z internetového komediálního seriálu Lajna scenáristy Petra Kolečka. Coby berní úředník se objevil v sitcomu Comeback. Ztvárnil soudruha Vozobuleho ve Volze, instalatéra Brázdu v Doktoru Martinovi nebo probačního úředníka Macátka v Ohnivém kuřeti.

Z filmů Lichý účinkoval třeba v Amnestii připomínající největší vzpouru ve vězeňské historii bývalého Československa. Hrál starostu v Lidicích, nadlesního Kabelatsche v Hastrmanovi, Míru Kluce v celovečerním Okresním přeboru nebo řidiče kamionu v Zakázaném uvolnění režiséra Jana Hřebejka. Stejně tak se mihnul v Hmyzu, posledním celovečerním dílu Jana Švankmajera.

Norbert Lichý se narodil 29. prosince 1964 v Ostravě do rodiny režiséra, herce a dramatika Saši Lichého. Na prknech Divadla Petra Bezruče se objevil už jako dítě. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, a tak roku 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 pokračoval do Divadla loutek a následně do Divadla Petra Bezruče.

Svérázného herce publikum obdivovalo. Patřil k nejvýraznějším postavám ostravské scény. Považoval se za patriota, angažmá v české metropoli ho nelákalo. "V Praze se lidi smějí často úplně jinde než ostravští diváci," zmínil v interview pro Ostravan.cz. 

O rodné Ostravě mluvil často a rád. "Myslím, že tu budu celý život pracovat a žít. To město je úžasné ve své upřímnosti. Lidé tu vědí, že si všechno musí zasloužit a že nic není zadarmo," řekl v rozhlase. "Ostraváci jsou upřímní a moc se tu nediskutuje. A také se tu myslím mají lidé rádi, alespoň doufám," dodal.

Mezi jeho výrazné divadelní role patřil lichvář Harpagon v Lakomci, král Duncan v Macbethovi, vychytralý a věčně hladový Truffaldino ve Sluhovi dvou pánů, vrah Rogožin v Idiotovi, majitel říčních lázní Důra v Rozmarném létu, Argan ve Zdravém nemocném, Lízal v Maryše, zaměstnanec krematoria Kopfrkingl ve Spalovači mrtvol nebo kouzelník Woland v Mistrovi a Markétce. Ztvárnil také kněze v Zapomenutém světle podle prózy Jakuba Demla nebo Neznámého, vypravěče a posledního obyvatele Karviné v inscenaci Šikmý kostel dle stejnojmenného románu Karin Lednické.

Za mimořádný výkon v roli Mendela Singera z inscenace Job získal Cenu Thálie 2009. V roce 2022 přidal Cenu Jantar udělovanou umělcům z Moravskoslezského kraje. Roku 2016 též zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec za četbu z Motýlka, což je autobiografický román francouzského spisovatele Henriho Charrière z roku 1969. Za paradox označil, že právě on, známý svou korpulentní postavou, se ocitl v nominacích ankety na "neviditelného herce".

Nedlouho před smrtí Lichý načetl korespondenci Jana Wericha a Jiřího Voskovce jako audioknihu pro vydavatelství Tebenas. Lichý mluví Wericha, Václav Knop pak Voskovce.

 

Právě se děje

Další zprávy