Zemřel herec Burt Young, proslavil se jako švagr boxera Rockyho

Magazín Magazín
19. 10. 2023 16:08
Ve věku 83 let zemřel hollywoodský herec Burt Young. Bývalý boxer měl na kontě více než 160 filmů a seriálů, slávu mu přinesla především role Paulieho ve filmu Rocky, kde se objevil po boku Sylvestera Stalloneho.

O smrti amerického herce Younga informovala BBC s odkazem na jeho dceru Anne Morea Steingieserovou. Ta upřesnila, že její otec zesnul už 8. října. Příčinu smrti nesdělila.

Youngova cesta k herectví nebyla přímočará. Vyrůstal v dělnické čtvrti a v mládí se živil například jako čistič koberců. Poté se rozhodl pro službu v armádě. Když sloužil u námořní pěchoty, začal se věnovat boxu, u kterého pak krátce zůstal i jako profesionál. V 60. letech se náhodou dostal ke studiu herectví a začátkem 70. let už se dočkal prvních malých rolí.

Díky svému původu a vzezření často dostával úlohy mafiánů, detektivů či drsných dělníků. Vidět ho bylo možné ve filmech Tenkrát v Americe, Poslední útěk do Brooklynu, Hoši z Beverly Hills nebo Neporazitelný. Objevil se také v mnoha seriálech včetně slavného M.A.S.H. Největší slávu i nominaci na Oscara mu vynesla role Pauliho ve filmech Rocky. Tu si zopakoval v šesti pokračováních.

Foto: Shutterstock

Začátky

Burt Young se narodil 3. dubna 1940 v New Yorku jako Gerald Tommaso DeLouise coby jediné dítě italsko-americkému páru. Po službě v americké armádě během let 1957 až 1959 si vydělával čištěním a prodáváním koberců. K herectví se dostal neobvyklým způsobem. Kamarád ho požádal o pomoc ke zkouškám na slavnou hereckou školu Lee Strasberga, s čímž on souhlasil. Young byl přijat, jeho přítel nikoli.

 

Právě se děje

Další zprávy