Zemřel americký herec Brian Dennehy, bylo mu 81 let

Kultura Kultura
Aktualizováno 17. 4. 2020 1:09
Populární americký herec Brian Dennehy zemřel 15. dubna ve věku 81 let. Na twitteru to oznámila jeho dcera, herečka Elizabeth Dennehy.
Brian Dennehy zesnul podle informací rodiny 15. dubna "z přirozených příčin".
Brian Dennehy zesnul podle informací rodiny 15. dubna "z přirozených příčin". | Foto: ČTK

Brian Dennehy se narodil 9. července 1938 v Bridgeportu v Connecticutu. Za víc než čtyřicetiletou kariéru ztvárnil desítky divadelních, filmových i televizních rolí, za něž získal Zlatý glóbus a šestkrát byl nominován na cenu Emmy.

V televizi a ve filmu se začal prosazovat ve druhé polovině 70. let minulého století; po několika menších rolích přišel zlom v podobě postavy šerifa Teaslea v akční legendě Rambo: První krev. Úspěch mu pak vynesl další zajímavé příležitosti, mj. ve snímcích Park Gorkého, Zámotek, Silverado, Romeo a Julie, Podezření, Bestseller, Tommy Boy, Chyťte vraha a mnoha dalších. Postupně se vypracoval v ceněného charakterního herce, který dokázal vyniknout i ve vedlejších rolích.

Podobně úspěšný byl i v divadle, především v Chicagu a na Broadwayi: mj. dvakrát získal prestižní divadelní cenu Tony (pro nejlepšího herce v hlavní úloze - za role v Millerově dramatu Smrt obchodního cestujícího a v O'Neillově Cestě dlouhým dnem do noci).

 

Právě se děje

Další zprávy