Výstavu děl Petra Brandla vidělo přes 73 tisíc lidí

12. 2. 2024 17:14
Výstavu děl Petra Brandla vidělo přes 73 tisíc lidí

Přes 73 tisíc lidí nakonec v pražské Valdštejnské jízdárně navštívilo výstavu děl barokního malíře Petra Brandla nazvanou Příběh bohéma. Skončila tuto neděli, poslední týdny byla pro velký zájem vyprodaná. Národní galerie už v lednu protáhla víkendovou otevírací dobu do 19 hodin. Samotnou přehlídku však prodloužit možné nebylo, neboť bude na stejném místě brzy následovat další.

Šest desítek Brandlových obrazů svezených z mnoha míst republiky a ze zahraničí se ocitlo na jednom místě po více než padesáti letech. Vedle monumentálních oltářních pláten byly k vidění autoportréty, podobizny šlechticů a žánrové či mytologické výjevy včetně několika nově objevených. Brandl žil v letech 1668 až 1735.

Ve Valdštejnské jízdárně jeho retrospektivu od 17. května nahradí projekt nazvaný Od Michelangela po Callota - Umění grafiky manýrismu. Vzniká ve spolupráci s pařížským muzeem Louvre a zmapuje vývoj manýristické grafiky, její experimenty a propojení s ostatními formami umění. Zájemci uvidí více než dvě stovky exponátů včetně kresby Michelangela Buonarrotiho.

 

Právě se děje

Další zprávy