V Koreji nechtějí Da Vinciho Kód

BBC, gmc
11. 4. 2006 9:00
Soul - Náboženská organizace požádala úřady v Jižní Koreji, aby soudním příkazem znemožnily uvedení filmu natočeného podle Brownova bestselleru.

Film s Tomem Hanksem a Audrey Tatou v hlavních rolích by se měl v Koreji promítat vzápětí po světové premiéře. Ta se po ukončení soudní pře ohledně Brownových autorských práv může uskutečnit v původně plánovaném termínu 19. května.

Křesťanská rada Koreje si stěžovala přímo na filmového distributora Sony Pictures, zároveň se obrátila s výzvou k bojkotu filmu na všechny křesťanské organizace po celém světě. Uvedla, že film je "urážka a pomluva" svatosti Ježíše Krista a celé Bible.

Společnost sdružující představitele více než šedesáti křesťanských denominací a organizací se podle svých slov obává, že film i kniha by se mohly svým pojetím Ježíše Krista i jeho Církve hrubě dotknout přesvědčení mnoha věřících.

Da Vinciho kód
Da Vinciho kód | Foto: ČTK

"Film a původní románový příběh, zahrnující Ježíšův sňatek a dodnes trvající linii potomků, zkresluje dějiny přijímáním gnostických heretických představ a znesvěcuje svatost Ježíše Krista. A ještě hůře, tvrdí, že Církev spáchala nesčetně vražd, aby existenci Ježíšových potomků utajila," píše se na internetových stránkách rady.

Da Vinciho kód restrikcím nečelí jen v Koreji; K bojkotu filmu vyzvaly jednotlivá kina katolické skupiny na Filipínách.

Dan Brown-Da Vinciho kód
Dan Brown-Da Vinciho kód | Foto: Aktuálně.cz

Brownova kniha - plná hypotéz a tvrzení o postavě Ježíše a Marie Magdalény, církevní tradici nebo katolické organizaci Opus Dei - už se před dvěma roky dočkala zákazu v jinak převážně muslimském Libanonu a musela být stažena z prodeje.

Po stejném opatření volaly v témže roce i konzervativní katolické skupiny v Indii.V období kolem úmrtí Jana Pavla II. také někteří kardinálové iniciovali kampaň proti prodeji knihy na území státu Vatikán.

 

Právě se děje

Další zprávy