Da Vinci: Blázni a bouře v šálku čaje?

BBC, ČTK
15. 3. 2006 23:50
Londýn   Soudní líčení o Da Vinciho kód má skončit v pondělí. Ale rozsudek může být vynesen až během týdnů. Bude to vítězství Dana Browna?
Brown jde k soudu
Brown jde k soudu | Foto: Reuters

Před londýnským Nejvyšším soudem ve středu vypovídal Patrick Janson-Smith, literární agent z nakladatelství Random House v době, kdy vydalo obě inkriminované knihy. Tedy Da Vinciho kód Dana Browna i knihu Svatá krev a svatý grál, jejíž autoři obviňují bestselleristu z plagiátorství. 

Janson-Smith prohlásil, že celá pře je "bouří v šálku čaje" a dodal, že podle něho kauzu podnítilo zfilmování knihy. O úmyslu historiků Michaela Baigenta a Richarda Leigha zažalovat Brownova vydavatele Random House se dozvěděl už v roce  2004 ale nikdy prý nevěřil, že to dotáhnou až do konce.

Oba historici, riskují, že ze sebe udělají hlupáky, prohlásil před soudem nakladatel. V obou knihách sice nachází podobnosti, ale rozhodně nejde o nedovolené opisování.

To samé zopakoval sám Brown během svého třetího a posledního dne před soudem. Tentokrát připustil, že některé myšlenky pro svůj bestseller pocházejí z práce Baigenta a Leigha. Ale nařčení z plagiátorství rozhodně odmítl a zdůraznil, že jeho kniha má množství dalších důležitých témat.

Brownův křížový výslech se zaměřoval také na interpunkci a pravopis obou děl ve snaze zjistit do jaké míry jazyk a náměty thrilleru odrážejí knihu Baigenta a Leigha. Jednačtyřicetiletý Brown dával místy najevo netrpělivost a žertoval, že se mu zhoršil zrak kvůli tomu, jaké podrobnosti musel kvůli soudu nastudovat.

 

Právě se děje

Další zprávy