V Brně jako v pokojíčku. Začala výstava umělců nominovaných na Cenu Jindřicha Chalupeckého

Viktorie Valocká: Bez názvu (tři gauče), 2017
Dominik Gajarský: Equilibrium (HD video, 2017)
Martin Kohout: Slides (HD video, 2017)
Richard Loskot: Odkazy věcí (multimediální instalace, 2017)
Romana Drdová: Suede Dejoint (multimediální instalace, 2017)
Foto: Cena Jindřicha Chalupeckéhé
ČTK ČTK
21. 9. 2017 17:52
Pět mladých umělců a umělkyň, z nichž jeden získá Cenu Jindřicha Chalupeckého, vystavuje v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně. Výtvarníci připravili produkčně náročné projekty, které se snaží kreativně využít prostor výstavních sálů.

I letošní finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let Romana Drdová, Dominik Gajarský, Martin Kohout, Richard Loskot a Viktorie Valocká pracují s nejrůznějšími médii od malby po film. Připravili produkčně náročné projekty, které se snaží kreativně využít prostor výstavních sálů.

"Každý z finalistů vytvořil specifické prostředí, svůj vlastní malý svět. Navzájem spolu ale díla v mnoha ohledech komunikují a vytváří divácky zajímavý celek," řekla ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová. "Spojujícím momentem je komplexní práce s prostorem," doplnila kurátorka Tereza Jindrová. 

Film, instalace i obrazy

Loskot ve dvou místnostech vytvořil odlidštěný byt, kde místo ptáčka "zpívá" v kleci přístroj na fotobuňku, kočka je vidět pouze na nástěnném displeji a strojový hlas roboticky předčítá Umělého člověka od Josefa Čapka.

"Prostory Pražákova paláce byly nejdříve apartmány, byty. Z této myšlenky jsem vycházel. Nevztahuji se však k historii, pohybuji se někde v blízké budoucnosti," popsal Loskot.

Kohout se prezentuje filmem, který natočil v Londýně o noční práci, nespavosti a životě prodchnutém mobilními aplikacemi.

Tradičnější umělecký projev má Viktorie Valocká. Její velkoformátové obrazy na stěnách doplňují pohovky a gauče. "Sehnala jsem je v Brně za odvoz a potom zpracovala technikou, kterou jsem dříve používala na textilní obrazy," řekla Valocká.

Podruhé má finálová výstava také zahraničního hosta, tentokrát je to německý umělec Clemens von Wedemeyer. Vytvořil video, ve kterém se různě staré sochy ze sbírky Moravské galerie setkávají v nově převyprávěné Vesmírné odysei.

Laureáta Chalupeckého ceny vyhlásí porota 26. listopadu v kině Scala. 

Cena Jindřicha Chalupeckého je určená českým výtvarným umělcům do 35 let, jejichž dílo má potenciál získat uznání v Česku i zahraničí a vyniká obsahově i formálně.

Ocenění nese jméno předního českého kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filozofa Chalupeckého. Loni uspěl Matyáš Chochola.

Výstavy finalistů hostí střídavě Praha a Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy