Zemřela herečka Věra Galatíková. Tak, jak chtěla

red
22. 12. 2007 12:57
Herečka dala hlas Francouzce Annie Girardotové
Věra Galatíková ve hře Bailegangaire (2000)
Věra Galatíková ve hře Bailegangaire (2000) | Foto: Hana Smejkalová - ND

Praha - Po dlouhé těžké nemoci zemřela v sobotu herečka Věra Galatíková. Podlehla rakovině.

Galatíkové bylo 69 let a s nemocí bojovala dlouhé měsíce a roky. Lékařská prognóza z jara 2005 mluvila o půl roce života, ale herečka, která mimo jiné byla skvělou dabérkou Francouzky Annie Girardotové, čelila nemoci dva a půl roku.

Plicní nádor jí byl poprvé diagnostikován před pěti lety, před dvěma lety ji operoval Pavel Pafko. Když se nemoc zase vrátila, lékařům  řekla, že se nebude léčit chemoterapií.

"Odmítla jsem chemoterapii, protože si chci prodloužit smysluplný život," uvedla v dopise svému manželovi Ladislavu Frejovi, který byl publikován v letos vydané knize Zuzany Maléřové Ticho v květu Violy.

"Jsem připravená a klidná a zamilovaná do své rodiny," uvedla ve zmíněném dopise.

Věra Galatíková hrála krom jiného už ve vynikajících filmech 60. let - ve Skřiváncích na niti, v Údolí včel i ve snímku Všichni dobří rodáci.

Z pozdější doby jsou známy spíš její postavy z televizních seriálů - My všichni školou povinní či Vlak dětství a naděje. Roli vrchní sestry ztvárnila ve filmu Anděl exit, objevila se v prvních Četnických humoreskách.

Narodila se 19. srpna 1938 ve Zlíně. Přes Pardubice, Činoherní klub, Divadlo S. K. Neumanna a MDP přišla roku 1993 do Národního divadla, kde završila svou kariéru. Hrála tu v Divoké kachně, Maryše i Oresteie.

Byla nositelkou Ceny Thálie 94 za roli Hekabé v inscenaci Euripidovy tetralogie Pokořitelé Tróje z pražského Labyrintu. V témže roce získala Cenu diváků za dabing, kterou v roce 2000 potvrdila Cena Herecké asociace za celoživotní mistrovství v dabingu.

Tolik štěstí jako "její" Girardotová, která se musela potýkat s rakovinovým onemocněním, však neměla.

Věra Galatíková byla vdaná za herce Ladislava Freje, s nímž měla dceru Kristýnu a syna Ladislava.

 

Právě se děje

Další zprávy