Zemřel výtvarník Aleš Lamr, proslavil se i spoluprací s prezidentem Havlem

ČTK ČTK
16. 2. 2024 17:11
Zemřel výtvarník Aleš Lamr, proslavil se i spoluprací s prezidentem Havlem

Ve věku 80 let tento pátek v Praze zemřel výtvarník, grafik, sochař a keramik Aleš Lamr. Do povědomí veřejnosti se zapsal spoluprací s prvním polistopadovým prezidentem Václavem Havlem. Vyzdobil také řadu interiérů moderní architektury. Poslední rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu, informoval jeho syn Jan Lamr.

Aleš Lamr se narodil roku 1943 v Olomouci. Pocházel z rodiny kamnářů a keramiků činných po několik generací v Litovli. Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně vystudoval obor prostorové výtvarnictví, kde získal zkušenosti z oboru scénografie, malby i grafiky, včetně práce s nejrůznějšími sochařskými materiály. Poté působil krátce na Barrandově u filmu jako asistent režie.

Na výtvarné scéně působil aktivně od roku 1968. V té době se jako jeden z prvních věnoval české podobě pop-artu. V období normalizace se jeho barevné vize proměnily, nalezl cestu k víře a začal zpracovávat rovněž duchovní symboly odkazující k bibli a křesťanské tradici. Základní znak jeho tvorby však zůstal stejný: zářivé barvy v jasně ohraničených plochách organických tvarů, rytmus a opakování jednotlivých motivů.

Lamr se mimo jiné podílel na výtvarném řešení a tvorbě nástěnných maleb v prezidentské kanceláři Pražského hradu za doby působení Václava Havla. Na jeho přání vytvořil také řadu novoročenek a drobných tisků.

 

Právě se děje

Další zprávy