Začíná se zkoušet Havlovo Odcházení. A lístky už mizí

Jitka Gráfová
7. 4. 2008 18:20
Za den prodeje zmizla třetina vstupenek

Praha - V pátek oznámilo Divadlo Archa kompletní soupisku herců a v pondělí už začaly zkoušky na jednu z nejočekávanějších divadelních premiér roku, novou hru Václava Havla Odcházení. Premiéra je 22. května, zároveň odstartoval předprodej lístků na květnové a červnové termíny.

"O průběhu zkoušení tohoto představení divadlo neposkytuje žádné informace," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí divadla Archa Pavlína Svatoňová.

Podle jejích slov je režisér David Radok názoru, že hra bude mluvit sama o sobě, a všechny informace ohledně zkoušek nebo tvůrčí činnosti jsou čistě interní záležitostí.

V pondělí v deset hodin začal i předprodej na první sérii, která se odehraje na přelomu května a června. Lístky sice nemizí tak závratně jako na koncert Madonny nebo Jaroslava Nohavici, přesto je divadlo, které se ještě donedávna potýkalo kvůli zpožděným grantům se špatnou finanční situací, spokojeno.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Za první den máme prodáno třetinu lístků," potvrzuje Svatoňová. Divadlo během několika následujících dní zveřejní i podzimní termíny a bude spuštěn předprodej už na září.

První reprízy se uskuteční 26.,27. 29. a 31. května, v červnu se poté hraje od druhé do sedmého.

Ceny vstupenek se pohybují od 490 do 690 korun, studenti za lístek zaplatí 220 korun. "Vzhledem k omezené kapacitě sálu nepřijímáme telefonické ani on-line rezervace. Prodej je omezen počtem čtyř vstupenek na osobu," dodává Svatoňová.

Realizaci hry provázely od začátku komplikace. Po Národním divadle nebyla úspěšná ani jednání na Vinohradech.

Jednání s první scénou na podzim ztroskotala kvůli tomu, že Havel trval na obsazení Dagmar Havlové a Jana Třísky do hlavních rolí. Poté s prázdnou vyšlo i Divadlo na Vinohradech - tentokrát kvůli nedostatku financí a technickým potížím.

Pár hodin poté, co vinohradské divadlo oznámilo zrušení plánovaného představení, přišla na řadu Archa. "S režisérem jsme se na všem shodli. Má sice zvláštní nároky na přípravu, na zkoušení i na herce, ty však odpovídají nejen soudobému divadlu, ale i stylu, kterým se chceme ubírat." uvedl tehdy ředitel Archy Ondřej Hrab.

V hlavních rolích budou hrát Jan Tříska coby kancléř Rieger a Dagmar Havlová jako jeho přítelkyně Irena. Diváci uvidí také Zuzanu Stivínovou, Bořivoje Navrátila a Vlastu Chramostovou, kterou chtěl Havel od začátku. Role nemají alternaci.

Do konce roku by pak Havlovu novou hru měly mít v repertoáru také Klicperovo divadlo v Hradci Králové a Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Na zahraničních prknech poslední Havlův kus prvně nastudují na Slovensku. O licence mají zájem také divadla v USA, Německu, Itálii a Velké Británii

Umělecký šéf brněnksé Husy na provázku Vladimír Morávek už zinscenoval minulý týden scénické čtení fragmentu hry v prostorách tamní zkušebny. Přišel i autor a osmdesát lístků se prodalo za 11 minut.

"Už jsme se dohodli, že autor přečte v září při jednom večerů Odcházení celé," dodává dramaturgyně Bára Vrbová. V listopadu pak v Huse diváci uvidí inscenaci Cirkus Havel, montáž ze všech jeho divadelních textů.

 

Právě se děje

Další zprávy