Vypukla Malá inventura

ČTK, Hej
23. 2. 2006 11:30
Praha - Na čtyřech pražských scénách včera začala přehlídka nového divadla.

Termínem nové divadlo organizátoři označují různorodost a žánrovou nezařaditelnost divadla, které chtějí prezentovat. Termíny jako alternativní, experimentální, vizuální, fyzické či nonverbální divadlo jsou podle nich zastaralé.

Petr Nikl: Tanec hraček
Petr Nikl: Tanec hraček | Foto: Malá inventura

Včera se v premiéře představila autorská inscenace Vojtěcha Švejdy Polaris, kterou viděli diváci v Duncan Centru. Představení "o síle lidské vůle k přežití" se opírá o příběh polárníků, kteří na ledoborci Polaris putovali k Severnímu ledovému moři. Po neshodách mezi velením a posádkou strávila výprava na ledové kře sedm měsíců při čekání na záchranu.

Do Archy se v repríze vrátila inscenace Petra Nikla Tanec hraček. V tomto představení se pomocí světelných efektů "sály zaplňují stíny představujícími touhy, sny a přání". Inscenace vznikla loni v rámci oslav andersenovského výročí.

Alfréd ve dvoře: Politoly
Alfréd ve dvoře: Politoly | Foto: Malá inventura

Třetím divadlem zapojeným do přehlídky Malá inventura je Alfréd ve dvoře. Skupina Stage Code tu zopakovala své divadelní zpracování předvolebního meetingu v inscenaci Politoly.

Divadlo Nablízko se bude po dobu festivalu profilovat jako genderově laděná sekce. Začalo projektem Ty jsi jen sajtkára, v němž tři autorky vytvořily mozaiku z příběhů, pozorování a životních situací, které vytvářely jejich vztah k mužům.

Malá inventura potrvá až do neděle na čtyřech výše zmíněných scénách, ale i v klubu NoD a v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.

Program přehlídky najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy