Turnerovu cenu dostal Skot, kterého inspiruje středověk

Kultura Kultura, Red Kul
8. 12. 2009 8:10
Prestižní ocenění překvapivě obdržel Richard Wright
Vítěz Turnerovy ceny 2009: Richard Wright
Vítěz Turnerovy ceny 2009: Richard Wright | Foto: Reuters

Londýn - Prestižní Turnerovu cenu za soudobé umění letos získal glasgowský výtvarník Richard Wright. Trofej dostal za sérii zlatých nástěnných maleb inspirovaných středověkým uměním, stejně jako grafikou a typografií.

Nejprestižnější britskou výtvarnou cenu, která zahrnuje i odměnu 25 000 liber, převzal Wright v pondělí při ceremonii v galerii Tate Britain. Porota ho vybrala za "delikátní a skvostné nástěnné malby, které přímo reagují na architekturu, v níž byly vytvořeny".  Jury vyjádřila i "obdiv originalitě a kráse Wrightova díla".

Roger Hiorns
Roger Hiorns | Foto: Aktuálně.cz

Wright bývá nazýván malířem, který odmítá plátno: v Tate Britain vyplnil celou jednu stěnu komplikovanými ornamenty a nástěnnou malbu vytvářel ze zlatých listů a barev po celé čtyři týdny.

Zeď bude opět přemalována, až se výstava uzavře. Stejně končí většina jeho dalších děl a právě jejich dočasnost zachycuje napětí mezi věčností, dokonalostí a pomíjivostí. Sám Wright to nazývá křehkostí existence; zároveň to podle něj zesiluje intenzitu bytí, když "cítíte že tu jste jen na krátkou dobu".

"Nejsou to věci pro budoucnost, ale pro tuto chvíli," dodává s tím, že sám často cítí pocit ztráty, ale tato přechodnost k jeho pracem patří.

Své vítězství prý v žádném případě nečekal - a také odborníci výrazně favorizovali dalšího finalistu, Rogera Hiornse. Ten pokryl podlahu galerie šedočerným kovovým prachem. Což působí banálně do chvíle, než návštěvníci zjistí, že se jedná o na prášek rozemletý motor z dopravního letadla. Napůl varování před důvěrou v techniku, napůl varování a zamyšlení před vlastní smrtelností.

Díla všech finalistů, k nimž patří ještě Lucy Skaerová a Enrik Davida, budou v Tate Britain vystaveny až do ledna.

Lucy Skaer
Lucy Skaer | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
I přes kostru vorvaně finalisté Turnerovy ceny nešokují

Turnerova cena tradičně vyvolává debaty o povaze moderního umění a vysloužila si řadu odpůrců. Část z nich tentokrát nezůstala jen u řečí a  během zahájení výstavy demonstrovala před galerií. Sami si říkají Stuckists, propagují tradiční figurativní malířství a svými transparenty požadovali ukončení této „znavené a vyčerpané" výstavy.

"Umění získává v současné britské kultuře čím dál větší místo," bránila ale v říjnu svůj projekt kurátorka Lizzie Carey-Thomas. „Loni výstavu navštívilo 90 tisíc diváků, což je nejvyšší číslo za poslední roky. Young British Artists zpopularizovali současné umění a získali pro něj nové publikum."

Podle titulků by se mohlo zdát, že se Turnerova cena vrací právě do časů, kdy se do finále dostávala provokativní díla z okruhu Young British Artists, ale letošní soutěžící nijak nekonkurují okázalému Damienu Hirstovi.

Dokonce dá říct, že jde o velmi intimní a tichou instalaci. Letos navíc i velmi očekávanou, protože většina z umělců vytváří svá díla přímo na míru výstavním síním.

Turnerova cena byla poprvé udělena roku 1984 a je otevřena umělcům do 50 let usazeným nebo narozeným v Británii. Devětačtyřicetiletý Wright ji tak dostal na poslední chvíli. "Je to šokující, ale dobré," vyjádřil své pocity po převzetí ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy