I přes kostru vorvaně finalisté Turnerovy ceny nešokují

Kultura Kultura, Red Kul
6. 10. 2009 17:40
Tate Britain vystavuje díla kandidátů na prestižní cenu
Richard Wright
Richard Wright | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Část kostry z vorvaně obrovského nebo mozek z krávy jsou artefakty, které se ucházejí o letošní Turnerovu cenu - výroční britské ocenění pro současné umělce, které tradičně vyvolává debaty o povaze moderního umění.

Svými extravagancemi si prestižní ocenění vysloužilo i řadu odpůrců. Část z nich tentokrát nezůstala jen u řečí a  v pondělí během zahájení demonstrovala před galerií. Sami si říkají Stuckists, propagují tradiční figurativní malířství a svými transparenty požadovali ukončení této „znavené a vyčerpané" výstavy.

Lucy Skaer - Black Alphabet, 2008
Lucy Skaer - Black Alphabet, 2008 | Foto: Aktuálně.cz

„Umění získává v současné britské kultuře čím dál větší místo," brání ale svůj projekt kurátorka Lizzie Carey-Thomas. „Loni výstavu navštívilo 90 tisíc diváků, což je nejvyšší číslo za poslední roky. Young British Artists zpopularizovali současné umění a získali pro něj nové publikum."

Podle titulků by se mohlo zdát, že se Turnerova cena vrací právě do časů, kdy se do finále dostávala provokativní díla z okruhu Young British Artists, ale letošní soutěžící nijak nekonkurují okázalému Damienu Hirstovi.

Podle prvních reakcí na výstavu finalistů, která je k vidění v londýnské Tate Britain do ledna 2010, se dokonce dá říci, že jde o velmi intimní a tichou instalaci. Letos navíc i velmi očekávanou, protože většina z umělců vytváří svá díla přímo na míru výstavním síním.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Turnerovu cenu získal Mark Leckey. Za Homera Simpsona
Protiválečné stanoviště vyhrálo Turner Prize

Jediná žena ze čtveřice, Lucy Skaer z Glasgowa, sice často používá jako výchozí bod své tvorby novinové fotografie, nicméně zde vystavuje sousoší Black Alphabet vytvořené z lisovaného uhelného mouru. Dílo pojmenované Leviathan Edge je část kostry vorvaně obrovského, která je ovšem vidět pouze štěrbinami ve zdi.

Lucy Skaer
Lucy Skaer | Foto: Aktuálně.cz

„Lucy Skaer zpomaluje způsob dívání se. Umění se nedá uchopit jedním pohledem," vysvětluje kurátorka.

Další finalista Richard Wright bývá nazýván malířem, který odmítá plátno; maluje přímo na zdi galerií a přizpůsobuje se dané architektuře. V Tate Britain vyplnil celou jednu stěnu komplikovanými ornamenty ze zlatých listů, které budou opět přemalovány, až výstava skončí.

Roger Hirons, který je podle bookmakerů i největším favoritem, pokryl podlahu galerie šedočerným kovovým prachem. Což působí banálně do chvíle, než návštěvníci zjistí, že se jedná o na prášek rozemletý motor z dopravního letadla. Napůl varování před důvěrou v techniku, napůl varování a zamyšlení před vlastní smrtelností.

Hiorns pracuje se širokou škálou neobvyklých materiálů počínaje modrou skalicí, čisticími prostředky a parfémy až po instalaci plamenů šlehajících z kanálové mřížky.

Enrico David
Enrico David | Foto: Aktuálně.cz

List Guardian jej popsal jako umělce vyzařování, excesů a nekontrolovatelnosti; proto nepřekvapí, že je to on, jehož další díla obsahují části kravského mozku. 

Poslední v řadě - původem italský kreslíř a sochař Enrico David - je pokládán za nejuniverzálnějšího autora z nominovaných. Ačkoli vychází vždy z kresby, překračuje ji k malbě i objektům. Podivně zmučené ručně šité panenky tvoří protipól k stylizované malbě, v níž mohou být nalezeny vlivy francouzského malíře Francise Picabii.

Pod názvem Absuction Cardigan vystavuje tvářemi herců z gay porna polepený vejcovitý tvar, kolébající se na nohách z houpacího křesla.

Vítěz letošního ročníku bude oznámen 7. prosince a získá při té příležitosti tradičně 25 tisíc liber.

 

Právě se děje

Další zprávy