Jsou inspirací pro Česko. Telegraph Gallery vystavuje současné německé malíře

ČTK ČTK
27. 9. 2021 12:25
Díla některých nejvýznamnějších současných německých malířů nově zdobí prostory olomoucké Telegraph Gallery. Výstava nazvaná German Painting Now ukazuje tvorbu Matthiase Weischera, Tima Eitela či Daniela Richtera.

Kolektivní přehlídka, kterou s Telegraph Gallery připravila londýnská kurátorka Jane Nealová, zahrnuje 15 pláten figurativních autorů, čelných představitelů německé malby po roce 2000. Potrvá do 28. listopadu.

"Řada z těchto autorů v České republice nikdy nevystavovala, mají tady tak premiéru. Díla jsme opatřili buď v ateliérech samotných autorů, nebo u jejich zastupujících galeristů, a to po celém území Německa a v Nizozemsku," popisuje kurátor galerie Jan Kudrna.

Podle něj mezi přední představitele německé malby v novém tisíciletí patří Matthias Weischer, Tim Eitel a Jonas Burgert. Přehlídka ukazuje autory označované za členy takzvané lipské školy i ty, kteří přišli později nebo působili mimo její sféru vlivu. "Důvodů, proč jsme se rozhodli věnovat soudobé německé tvorbě, je více. Je to jednak osobní vazba na kurátorku Jane Nealovou, která je na německou malbu dost zaměřena. Díky osobnímu vztahu jsme měli blízko k pořádání této akce," doplňuje Jan Kudrna.

Podle něj také majitel galerie Robert Runták sám sbírá německou malbu, především z center Lipska a Berlína. "Třetím důvodem bylo to, že jistým způsobem je německá scéna stále asi nejinspirativnější pro tu českou," doplňuje Kudrna.

Mezi vystavujícími malíři současné německé generace nechybí také Martin Eder, kterého kurátorka Nealová paralelně představuje v pražské DSC Gallery, a dále Volker Hüller, Michael Kunze či Daniel Richter. V Olomouci lze vidět i figurální tvorbu Christopha Ruckhäberleho či Davida Schnella.

Telegraph Gallery zabírá rozlohu 350 metrů čtverečních. V pravidelných cyklech představuje české i zahraniční umění posledních tří dekád. Součástí programu jsou i workshopy nebo umělecké kurzy.

Galerie sídlí poblíž olomouckého nádraží v budově bývalé továrny na výrobu telegrafů. Cílí především na zprostředkovávání a podporu umění formou výstav a rezidenčních pobytů. V komplexu je i kavárna a multifunkční sál, jenž slouží také jako kino.

 

Právě se děje

Další zprávy