Světoví autoři přijíždějí diskutovat o roce 1968

him
31. 5. 2008 23:25
Začíná osmnáctý Festival spisovatelů Praha

Praha -  Je málo dekád a letopočtů, které by dodnes budily takovou přitažlivost. Jednomu z nich, revoltujícímu, nadějnému i naivnímu roku 1968 - kdy se svět vzedmul touhou po změně - je zasvěcen letošní, osmnáctý ročník Pražského festivalu spisovatelů.

Festival nemá představit jen tvorbu autorů, ale i jejich zážitky, občanské postoje,názory i střety - a rok 1968 je pro to stvořený. Podtitul „smích a zapomnění" nemá odkazovat jen k Milanu Kunderovi, vzedmutí pražského jara a následné normalizaci. Osmašedesátý, to byly i pařížské bouře nebo americké demonstrace.

Řada z hostů se ho aktivně účastnila, ostatně prezident přehlídky Michael March se jako student Kolumbijské univerzity podílel na obsazení fakulty i části čínské ambasády.

Oficiální stránky festivalu s programem najdete zde

O odkazu tohoto data budou v neděli divadle hned po zahájení festivalu Divadle Minor symbolicky diskutovat letošní největší hvězdy: Margaret Atwoodová, Paul Auster a Micheal McClure, ke kterým se přidá básník Petr Král.

Margaret Atwoodová
Margaret Atwoodová | Foto: Aktuálně.cz

Básníku McClureovi, ikoně beatniků i hippie, u nás žádná sbírka nevyšla, ale skoro každý si vzpomene na jeho píseň, kterou složil s Janis  Joplinovou: o Bohu, který jí má koupit mercedes.

Známý song je spojen i s dalším hostem, pákistánským emigrantem a odpůrcem islámského fundamentalismu Táriqem Alim. Mick Jagger prý právě o něm napsal stoneovskou skladbu Street Fighting Man.

Na rozdíl od McCluera je tu tvorba dalších hvězd dobře známá. Austerovi, který je topografem života v New Yorku a Brooklynu obzvlášť, tady vyšla většina románů včetně předposledního Brooklynského panoptika.

Auster, podle jehož scénáře vznikl snímek Smoke, v rámci festivalu představí i svůj autorský film Vnitřní život Martina Frosta z roku 2007, který zatím u nás nebyl k vidění.

Vydávaná je tu i Kanaďanka Margaret Atwoodová, možná nejlepší současná světová spisovatelka. Autorka temných i temně ironických románů a čekatelka na Nobelovu cenu, která píše hlavně o ženských otázkách.

Paul Auster
Paul Auster | Foto: Archiv

Po nedělním zahájení se pak rozeběhne sled autorských čtení a debat. Jiří Gruša a Arnošt Lustig budou hned v pondělí mluvit o československém jaru; s Ivanem Klímou, Ludvíkem Vaculíkem i  A. J. Liehmem.

Na přehlídce se bude diskutovat i o situaci v Rusku, do Prahy má dorazit mimo jiné ruské básnířka a překladatelka Natalia Gorbaněvská, jedna z osmi ruských demonstrantů proti okupaci Československa v roce 1968. Té připadne premiérová Cena Spirose Vergose.

Kromě debat jsou tradiční součástí akce - jež letos slibuje jeden z nejsilnějších ročníků - i autogramiády. McClure se podepisoval dokonce už v sobotu, Atwoodová bude rozávat autogramy v knihkupectví Big Ben už neděli od 14 hodin.

Na festival, který končí 5. června,  mají přijet i literárně slavní životní partneři: Brit Graeme Gibson, který žije právě s Atwoodovou, nebo druhá Austerova manželka Siri Hustvedtová, autorka s norskými kořeny.

 

Právě se děje

Další zprávy