Svěrák mluvil Klausovi pod okny o modré planetě

Kultura Kultura, Red Kul
6. 6. 2009 10:30
Dokumentární film Home prolétá nad nemocnou Zemí
Velký bariérový útes, Queensland, Austrálie
Velký bariérový útes, Queensland, Austrálie | Foto: Yann Arthus-Bertrand

Praha - Pro milovníky pohlednic i občany, kteří váhají, jestli je naše planeta modrá, nebo zelená, se v pátek od půl deváté na Kampě odehrála premiéra dokumentárního filmu Home. Jeho vznik inicioval fotograf Yann Arthus-Bertrand a producentsky se na něm podílel režisér Luc Besson.

Pražská projekce v improvizovaném kině pod širým nebem byla součástí celosvětového uvedení filmu, které zahrnulo sérii open-air představení v padesátce světových metropolí.

Současně dokument vychází na DVD, už v průběhu pátka ho mohli zájemci vidět na adrese www.youtube.com/homeproject. Distribuční společnost SPI do českých kin vyšle tři kopie.

Foto: Aktuálně.cz

Home, který měl premiéru právě ve Světový den životního prostředí, na plátně rozvíjí Arthus-Bertrandovu fotografickou tvorbu. Výstavy Země krásná neznámá a  Alive zaštítěné jeho jménem se už v Praze objevily: na Kampě a na Náměstí Republiky. A první jmenovanou podle statistik navštívilo 1,3 milionu diváků.

Home se vydává na cestu po 50 zemích světa a je podle producentů "ódou na krásy a jemnou harmonii Země. Z ptačí perspektivy obletí svět a předvede nejmalebnější, ale také nejponičenější krajiny".

Arthus-Bertrand vzkazuje, že chce filmem bojovat za zachování krás a bohatství planety Země. Veškeré výtěžky půjdou ekologické nadaci GoodPlanet.

Foto: Yann Arthus Bertrand
Čtěte také:
Výstava Alive: Když obraz vydá za jedno citoslovce
Praha má naučnou fotostezku po zeměkouli

Nicméně na rozdíl od standardních postupů fotožurnalismu je Arthus-Bertrandův rukopis projasněný: nechce šokovat otřesnými záběry zkázy, ale naopak se snaží ukázat pokojnou harmonii a až kýčovitou krásu, která má v divácích vzbudit sladkosladké pocity.

Čímž se mu daří zasáhnout co možná nejširší publikum - a zároveň to splňuje plánované charitativní účely. V intencích apelu a dobročinnosti, zeměpisu a občanské nauky, je také nejvhodnější jeho "krásné obrázky" posuzovat.

Home chce ukazovat problémy, kterým musí planeta čelit: globální oteplování, kácení deštných pralesů, ztráta biodiverzity a ubývání přírodních zdrojů; ale způsobem, který záměrně nebolí.

Foto: Aktuálně.cz

Proto je vcelku logická volba, že český komentář namluví laskavý Zdeněk Svěrák. "Jde o zprávu o stavu naší planety, která je krásná a zároveň hrozná. Jde o to, že cokoliv se na zeměkouli šustne, se nás týká. Tání ledovců stejně jako kácení deštných pralesů," shrnul dojmy z projektu.

Podle něj jde o úžasný film svými obrazy, hudbou a tím, jak srozumitelně říká, jak všechno se vším souvisí. "Přesto poskytuje zdroj optimismu," dodal s tím, že "jestli se někomu Home líbit nebude, tak je to pan prezident. Nejen, že film popírá všechna jeho tvrzení, ale navíc by musel dvě hodiny poslouchat můj hlas".

Yann Arthus-Bertrand v roce 1991 založil leteckou fotografickou agenturu a začal pracovat na dokumentárních seriálech: The Earth From Above je jedním z nich.

Má několik dílů o délce 1,5 hodiny a od roku 2007 se uvádí na různých televizních kanálech světa. Byl uveden i na DVD a v knižní podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy