Praha má naučnou fotostezku po zeměkouli

Lucie Tomanová
15. 8. 2006 0:00
Praha - Na Kampě se zjevilo cosi barevného, velikánského. Nezmizí to do 31. října a není to UFO, nýbrž Země z ptačí perspektivy. Uvnitř: GALERIE
Foto: Yann Arthus Bertrand

Vzpomínáte na dětství, kdy jste se s rodiči procházeli po lese a sem tam narazili na naučnou stezku? Pod vybledlou fotografií zvonku modrého bylo hezky tlustě napsáno "zvonek modrý" a celý svět tehdy dával smysl.

Autorem 120 velkoformátových snímků (180 x 120 cm) pořízených z vrtulníku je francouzský fotograf Yann Arthus Bertrand. Zdejší zastávku výstavy, jež nese poetický název Země krásná neznámá, mají společně na svědomí Olga Menzelová Kelymanová a primátor hlavního města Prahy.

Pestrobarevné a občas velmi uhrančivé fotografie zobrazují Zemi z perspektivy, kterou si normálně mohou dovolit pouze ptáci. Pouštní oblasti i arktické polární krajiny, divočina i lidmi přetvořená krajina, to vše má poukazovat na krásy naší domovské planety a na nutnost jejího zachování.

Cílem výstavy je rozšířit myšlenku trvale udržitelného rozvoje a vzbudit v divákovi pocit globální odpovědnosti. Jak je na jedné z tabulí hezky napsáno, poškození přírody není nezvratné, ještě můžeme něco dělat.

Foto: Yann Arthus Bertrand

Výstavu lze snadno najít na náměstí hned pod schody z Karlova mostu. Fotografie jsou umístěny po třech na kovových konstrukcích.

Příslušné texty (v češtině a angličtině) dávají  kromě popisu zároveň  jednotlivé snímky do širšího až onoho globálního kontextu. Mnohé souvislosti jsou zajímavé a nové, jindy komentář jen banálně konstatuje, že to globální oteplování je vážně špatné a že my lidé děláme na Zemi docela bordel.

Některé fotografie jsou poutavé a ukazují místa a věci tak, jak bychom je za normálních okolností nikdy neviděli, u jiných ovšem divák marně přemýšlí, proč byly vlastně do výstavy zařazeny.

Dost podivně a nepatřičně působí mezi vesměs přírodními motivy fotografie měst, a to zejména New Yorku před pádem Dvojčat. Následuje popisek, který může mít informační hodnotu nanejvýš pro někoho, kdo strávil posledních deset let na opuštěném ostrově.

Foto: Yann Arthus Bertrand

Záhadné jsou i žluté cedulky s popisky v angličtině, které postrádají český ekvivalent. Je snad výstava určena převážně zahraničním turistům, aby konečně pochopili, že Praha je civilizované město, ačkoli čeští muži močí za bílého dne na ulici?

Yann Arthus-Bertrand procestoval za patnáct let práce více než sto zemí a ze vzduchu udělal přes sto tisíc obrázků. Jak říká web (www.zemekrasnaneznama.cz), "tento projekt ho přivedl od primitivních beduínských kmenů v poušti státu Mali až do brazilských slumových čtvrtí, z amazonské džungle k vulkánům na Islandu".

Díky autorově důrazu na ochranu přírody podpořilo projekt od počátku UNESCO. Zejména pro příznivce umělecké fotografie a návštěvníky Galerie Josefa Sudka je ale nutné dodat, že se vskutku jedná spíš o vizuálně krásnou ekoagitku, která má za cíl poučit diváka - nikoli o nějakou osobitou výpověď.

Prostě normální, hezké a poučné pokoukání pro celou rodinu, jako za starých časů na té lesní naučné stezce.

 

Právě se děje

Další zprávy