Švankmajerův kabinet kuriozit straší Vídeň

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
12. 9. 2011 9:18
Průřezová výstava Švankmajerovým dílem v Kunsthalle

Vídeň - Český režisér, animátor a výtvarník Jan Švankmajer zahájil v úterý 6. září průřezovou výstavu svého díla ve známé vídeňské síni Kunsthalle. Pod názvem Kyvadlo, jáma a jiné podivnosti v ní soustřeďuje nejtypičtější výtvory svého umění, které je nejčastěji označováno za pozdní český surrealismus. Jejich autor patří ve světě k nejznámějším fimařům z česka

Výstava, pro veřejnost otevřená ve středu 7. září, potrvá do 2. října 2011. Návštěvníci uvidí kromě šesti Švankmajerových krátkých filmů také jeho skulptury a objekty kombinované z mušlí, kostí, peří a ptačích vajec do podoby absurdních bájných bytostí.

"Tato hmatatelná materiálnost hraje pro mou tvorbu významnou roli," řekl Švankmajer rakouským novinářům a za hlavní inspirační zdroje označil své sny, dětství a erotiku. "Latentní erotiku lze najít ve všech mých dílech." Nejintimnější jsoucna jako přání, naděje a obavy se dostávají do centra jeho tvorby, často ovšem doprovázena podvratným humorem.

Šéf Kunsthalle Gerald Matt ocenil především Švankmajerův film z roku 1983 Kladivo, jáma a naděje. "Švankmajerovy obrazy z něj se mi vetřely do hlavy a nemohl jsem se jich zbavit. Je to alegorie neuniknutelnosti," řekl. A Švankmajera označil za "umělce, jehož obrazové světy člověka zcela vtáhnou do své moci".  Podrobný katalog k výstavě lze objednat na adrese http://www.kunsthallewien.at.

Čtěte také:
Recenze: Přežít svůj život a zůstat starým surrealistou

 

Právě se děje

Další zprávy