Kupkův obraz překonal rekord, nový majitel za něj zaplatil přes 230 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 26. 3. 2021 2:26
S aukční přirážkou za 7,5 milionu liber, což je v přepočtu asi 230,8 milionu korun, byl ve čtvrtek večer v londýnském Sotheby's vydražen obraz Františka Kupky nazvaný Tryskání II. Konečná cena by se ještě mohla zvýšit, zatím v ní nejsou započítané autorské poplatky, daň z přidané hodnoty nebo clo v případě, že by nový majitel pocházel ze zahraničí.
František Kupka: Tryskání II, 1922 až 1923.
František Kupka: Tryskání II, 1922 až 1923. | Foto: Sotheby's

Podle všeho jde o nejvyšší částku, jaká kdy na aukci padla za české dílo. V posledních dekádách se dosud nejvýš, v přepočtu na 158 milionů korun, vyšplhal obraz Trůnící Panna Marie s dítětem, připisovaný dílně Mistra vyšebrodského oltáře. Předloni byl vydražen v Dijonu, získalo jej Metropolitní muzeum v New Yorku.

Výsledek čtvrteční aukce předčil očekávání, odhadovaná cena Tryskání II se pohybovala mezi 60 až 90 miliony korun. Dosavadní rekord průkopníka abstraktní malby Kupky činil 90,24 milionu korun. Za ně byl loni prodán obraz Divertimento II.

Jan Skřivánek, vydavatel časopisu Art + Antiques, nový rekord očekával, i když předpokládal cenu maximálně 130 milionů. "Ta cena je překvapením pro všechny," řekl pro Hospodářské noviny

"Pokud mi prodej Kupkova obrazu loni v Praze, kdy se jeho Divertimento II prodalo za 90,24 milionu korun, připadal nadhodnocený, ve světle dnešní aukce vidím cenu jako opodstatněnou," doplnil pro agenturu ČTK.

O Tryskání II se na čtvrteční aukci utkali tři dražitelé na telefonu, všichni volali z Londýna. Podle Skřivánka by mezi nimi mohla být i česká stopa. O tom, že by kupec mohl pocházet z Česka, před aukcí spekuloval také redaktor České televize Vlastimil Weiner.

"Šlo o souboj tří telefonistů v Londýně, což naznačuje, že dražitelé byli z Evropy. Kupce měla na telefonu Tessa Kostrzewa, která je na stránkách Sotheby’s uváděna jako senior specialist v kategorii Czech Art," upřesnil server Artplus.cz na Twitteru.

Abstraktní malba Tryskání II pochází z raných 20. let minulého století. Obrazy nazvané Tryskání, na nichž křížící se diagonály připomínají velkolepou katedrální architekturu, vznikly tři. Jeden vlastní pražská Národní galerie, náleží do její Sbírky umění 19. století a klasické moderny.

Jak upozornil server Artplus.cz, přestože je u díla uvedeno stejné jméno a pořadové číslo jako u toho nyní vydraženého v Sotheby's, patrně jde o chybu na straně české galerie.

František Kupka: Tryskání II, 1922 až 1923.
František Kupka: Tryskání II, 1922 až 1923. | Foto: Sotheby's

Ve čtvrtek dražené Tryskání II roku 1951 v konvolutu asi 50 abstraktních maleb zakoupil pařížský galerista Louis Carré, od něj ho získal galerista Richard Feigen. Později se obraz dostal do nespecifikované sbírky ve Spojených státech, kde zůstal téměř půlstoletí.

Na aukci se objevil roku 2004 v Londýně, nového majitele ale našel až rok nato, kdy jej získala curyšská Galerie Gmurzynska. Od ní ho nakonec zakoupil neznámý majitel, který obraz tento čtvrtek znovu vydražil, popsal Artplus.cz.

Abstraktní malby Františka Kupky, jenž žil v letech 1871 až 1857, dlouhodobě obsazují první místa českého aukčního žebříčku. V první desítce jsou teď čtyři. Tři příčky v top 10 patří Oskaru Kokoschkovi. Po jednom místě mají Toyen, Mikuláš Medek a Josef Šíma.

Kupka patřil k průkopníkům abstraktního malířství, podílel se na vzniku nového výtvarného směru orfismu, který přibližuje malířství jiným uměním jako hudbě či poezii. Byl průkopníkem nefigurativní malby založené na působení barvy. V jeho kompozicích námět nehraje téměř žádný význam, rozhodující je skladba barev a linie.

 

Právě se děje

Další zprávy