Prodal Čecha, teď nabídne Lendlovu sbírku plakátů Muchy

Luděk Mádl Luděk Mádl
19. 10. 2012 14:00
Pavel Zíka prodával fotbalisty, teď do Prahy vozí hvězdy Metropolitní opery
Pavel Zíka (vpravo) s brankářem Petrem Čechem.
Pavel Zíka (vpravo) s brankářem Petrem Čechem. | Foto: Archiv Pavla Ziky

Praha - Jeho jméno léta znali hlavně fanoušci sportu. Vždyť manažer Pavel Zíka zastupoval fotbalového brankáře Petra Čecha či rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou.

Jenže pak ve své kariéře udělal ostrý střih. Od listopadu začne Praze nabízet koncerty hvězd Metropolitní opery. A na příští rok chystá Pavel Zíka vskutku unikátní počin: secesní skvost jménem Obecní dům oslaví své stoleté jubileum výstavou plakátů velikána této epochy, Alfonse Muchy.

Svět tak poprvé uvidí kompletní muchovskou sbírku, kterou po léta sestavoval Ivan Lendl, fenomenální tenista 80. let. A tím jsme zase zpátky u sportu, který se životem Pavla Zíky prolíná jak červená nit. "Proti Ivanu Lendlovi jsem před lety dokonce nastupoval v lítých tenisových bitvách mezi Rudou hvězdou Praha a jeho NHKG Ostrava o titul mistra republiky," usmívá se Zíka.

"Ale to už je tak dávno, že si to Ivan nejspíš nepamatuje," říká manažer. "Když vznikla myšlenka spojit výročí Obecního domu s výstavou plakátů Alfonse Muchy, oslovoval jsem ho přes Karla Nováčka, bývalého daviscupového reprezentanta, který je můj výborný kamarád."

Od Čecha a Sáblíkové ke hvězdám opery

Velký večer manažerské kariéry Pavla Zíky nastal 28. května 2002. Česká reprezentace toho večera porazila ve finále mistrovství Evropy hráčů do 21 let tým Francie. Šampionát mladíků přitom tradičně slouží jako jakýsi veletrh fotbalové budoucnosti, která se velmi dobře prodává.

Pavel Zika s Martinou Sáblíkovou508792
Pavel Zika s Martinou Sáblíkovou508792 | Foto: Archiv Pavla Ziky

A Pavel Zíka měl tehdy na hřišti spoustu klientů. Petra Čecha, který se pak přes Rennes dostal do brány Chelsea, mladé slávisty Štěpána Vachouška či Rudolfa Skácela, které červenobílí skrze Zíku dobře prodali do Marseille. Nechyběl ani David Rozehnal, jehož úspěch katapultoval na velkou "okružní jízdu" z Olomouce přes Bruggy, Paris SG, Newcastle, Lazio a Hamburk až do francouzského Lille.

Zíkova agentura Sport Invest pak expandovala: začala zastupovat i hokejisty a hvězdy z jiných sportovních odvětví. V čele s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou či střelkyní Kateřinou Emmons. Dokázala je marketingově prodat, sehnat sponzory.

Loni ale Pavel Zíka změnil branži: (dočasně) opustil svět sportu a vynořil se s novým projektem jménem Art Invest. Proč?

"Objevila se nabídka investora, rychlé jednání - a svůj podíl ve Sport Investu jsem prodal," prozrazuje Zíka. Konkurenční doložkou se navíc zavázal, že svým dalším podnikáním po určitou danou dobu nebude Sport Investu konkurovat.

 

Sparťan Křetínský mu poradil: Zkus operu

Danielle De Niese
Danielle De Niese | Foto: Decca

"Tak jsem založil Art Invest. Ta myšlenka ve mně zrála už dlouho, inspiroval jsem se totiž slavnou americkou firmou IMG, v níž léta úspěšně fungují dvě divize: umělecká a sportovní. Chtěl jsem kdysi "entertaiment" divizi začleňovat už do rodiny Sport Investu, ale tehdy se to nedotáhlo. Takže jsem ten projekt mohl v danou chvíli vytáhnout ze šuplíku a oživit ho," usmívá se Zíka.

A už jsou tu výsledky. Danielle De Niese, sopranistka Metropolitní opery v New Yorku, odstartuje v Národním divadle 3. listopadu sérii koncertů operních hvězd, kterou Art Invest organizuje. Mezi její vrcholy bude jistě patřit i Pavarottiho "chráněnec" Roberto Alagna, který Praze zazpívá 23. listopadu příštího roku.

"Abychom zkusili přivést do Prahy špičkovou operu, mi poradil Daniel Křetínský. S ním se samozřejmě znám jako s vlastníkem fotbalové Sparty, zároveň je to ale pochopitelně i velmi významný byznysmen a znalec umění. Bez bázně a hany jsme ty největší operní hvězdy zkusili oslovit, tak jako jsme se před lety nebáli jednat o Petru Čechovi s Romanem Abramovičem, vlastníkem Chelsea," usmívá se Zíka.

Marketing pro Gotta i Bílou. A navíc Charlie Straight

Své zkušenosti ze sportovního marketingu přenesl i do kulturní oblasti, kde podniká nyní. "Dojednali jsme spolupráci mezi Ondrášovkou a Lucií Bílou, skrze nás pak vzniklo i propojení Agrofertu s tour Karla Gotta," vysvětluje Zíka.

Foto: Aktuálně.cz

"Stejně jako kdysi ve fotbale se navíc snažíme o podchycení mladých talentů, kterým dáváme podmínky pro rozvoj a pak umožníme i to, aby se ukázali ve světě. To je příklad skupiny Charlie Straight, která si zahrála v Českém domě na fotbalovém Euru ve Vratislavi, stejně jako na dnech ČR v Bruselu nebo v olympijském domě v Londýně. Guardian o nich psal jako o největším talentu pop-rocku ve střední Evropě. Určitě pomohlo, že se o nich na svém Facebooku pochvalně vyjádřil i Petr Čech, se kterým mám samozřejmě nadále výborné vztahy," dodává Zíka.

Vedle toho jeho agentura podporuje i fotografku Báru Prášilovou nebo chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri.

Hlavním projektem, který ale nyní Zíkův Art Invest chystá, je výstava plakátů Alfonse Muchy. "Obecní dům bude slavit sto let. Alfons Mucha se osobně podílel na jeho výzdobě, jeho osobním dílem je Primátorský salonek. Výstava jeho plakátů se tedy právě k jubileu Obecního domu hodí dokonale," míní Zíka.

První výstavu Lendlovy unikátní sbírky uvidí Praha

Odborníci se přou o to, zda Mucha namaloval 119, či 120 plakátů. Jisté je, že 116 z nich vlastní Ivan Lendl, někdejší nejlepší tenista světa. "Sbírání těch plakátů se věnuje od roku 1982, kdy se setkal s Johnem Muchou, vnukem Alfonse Muchy. Ty plakáty má ve svém domě v Americe, občas některé půjčí na výstavu. Ale celou, kompletní Lendlovu sbírku Muchových plakátů uvidí poprvé až Praha," říká Zíka.

Výstava by měla začít v únoru příštího roku a trvat by měla do konce května. "Ivan Lendl by měl výstavu zahajovat spolu s prezidentem Václavem Klausem," říká manažer. Ten už v Praze uvítal kurátora Lendlovy sbírky Jacka Rennerta. "Z Obecního domu byl nadšený. Přesně sem tam sbírka bude pasovat," usmívá se Zíkal.

Ten teď řeší otázku transportu a také pojištění sbírky, jejíž hodnotu lze jistě počítat v řádech milionů dolarů.

"Každopádně by ta výstava, se kterou nám velmi pomáhá i Olga Menzelová, manželka filmového režiséra pana Menzela, měla oslavit oba velikány, pro něž platilo, že doma neměli zrovna na růžích ustláno. Mucha tvořil v Paříži a pak v USA, ovšem Češi se k němu i po jeho návratu do vlasti stavěli poněkud chladně. Stejně tak Lendl byl v podstatě donucen emigrovat. Chtěl být nejlepším tenistou světa, ale místo americké série ho posílali třeba na Turnaj spřátelených armád někde do Bukurešti. Proto musel také odejít," dodává Zíka.

 

Právě se děje

Další zprávy