Politika na jevištích českých divadel

Hej, ČTK
12. 1. 2006 12:00
Praha - Námětem nové divadelní hry Nám můžete věřit se v pražském Divadle Na zábradlí stal sjezd politické strany.

Hra Nám můžete věřit má v Divadle Na zábradlí premiéru v dubnu. Napsal ji Robert Blanda, který při psaní textu využil vlastní zkušenosti z desetileté praxe politického novináře (ČTK, Právo). Jejími hrdiny jsou zasloužilí členové či funkcionáři strany a novináři.

Děj hry se odehrává v průběhu noci mezi dvěma jednacími dny sjezdu strany Občanská liga. "Tato noc je jako stvořená pro uskutečnění toho, na co během oficiálního programu sjezdu nezbyl čas - na organizovanou a poněkud násilnou zábavu, politické intrikaření, vyřizování osobních účtů i zoufalé 'propíjení se k ránu'," charakterizoval hru Blanda. Divadlo hru avizuje jako "frašku o politicích, novinářích a lidech".

Nám můžete věřit režíruje Jiří Pokorný, v rolích politiků se v ní představí Vladimír Marek Miroslav Mejzlík, Josef Polášek, Ladislav Hampl, Leoš Noha a Marie Spurná. Komentátora "předního deníku" si zahraje Petr Čtvrtníček, v rolích dalších novinářů si zahrají Jiří Ornest, Kristina Maděričová a Hana Pilná.

Nová hra Divadla Na zábradlí se stává další politickou hrou po hře Standa má problém etc. Ivy Volánkové, která má právě dnes premiéru v Divadle v Dlouhé (O hře Standa má problém etc. jsme už informovali ZDE.) Za politickou hru lze v jistém smyslu považovat i inscenaci Renata Kalenská, Lidové noviny J. A. Pitínského.

Hra Nám můžete věřit bude uvedena jako součást festivalu původních českých divadelních her Československé jaro. V jeho rámci Divadlo Na zábradlí uvede také novou hru Záplavy Alice Nellis či hru Lenky Lagronové na motivy deníku holandské židovské dívky Etty Hillesum v režii Jana Nebeského.

 

Právě se děje

Další zprávy