Plynovou komorou proti holocaustu?

ČTK, Hej
13. 3. 2006 12:30
Berlín - Dílo španělského umělce Santiaga Sierry pobouřilo německou židovskou komunitu.

Santiago Sierra dočasně přeměnil jednu zrušenou synagogu na plynovou komoru naplněnou dýmem. Dílo nazval jednoduše Plynová komora -  a jak prohlásil, chce tím bojovat proti "banalizaci vzpomínky na holocaust".

Ústřední rada Židů v Německu však takový postup odsoudila jako urážku obětí holocaustu a umělcův záměr označila za nechutný.

Jeden z předchozích Sierrových projektů
Jeden z předchozích Sierrových projektů | Foto: Aktuálně.cz

Instalace, která se nachází ve zrušené synagoze v Pulheimu u Kolína nad Rýnem, simuluje někdejší plynové komory, v nichž nacisté posílali na smrt statisíce osob židovského původu. Nyní funkci jedovatého plynu suplují spaliny z automobilových výfuků. Proto musí návštěvníci nosit plynovou masku a musí je doprovázet hasič.

Autor, který žije v Mexiku, nebyl pondělnímu otevření instalace přítomen. V písemné poznámce ke svému dílu sdělil, že je namířeno proti "industrializované a institucionalizované smrti".

Taková akce "naprosto překračuje hranice přiměřenosti", odsoudil Sierrův záměr generální tajemník Ústřední rady německých Židů Stephan Kramer. I když připustil, že je nezbytné hledat nové formy, jak připomínat holocaust, vznesl otázku, zda "skutečně musíme znovu otevřít Osvětim a dát návštěvníkům plynové masky jen proto, abychom jim poskytli autentickou zkušenost".

Sierra má za sebou několik podobně kontroverzních akcí. V roce 1999 například vytetoval skupině mladých Kubánců na zadky čáru, o dva roky později odbarvil na blond 133 imigrantů, aby je "poevropštil".

A v roce 2003 zazdil vchod do španělského pavilónu na bienále v italských Benátkách a dovnitř pouštěl pouze své spoluobčany, a to jen po předložení cestovního pasu.

 

Právě se děje

Další zprávy