Pepe a Pinkava jsou Osobnostmi české fotografie

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 3. 2013 15:16
Cenu vyhlašuje Asociace profesionálních fotografů
Dita Pepe: Autoportréty z Ostravy
Dita Pepe: Autoportréty z Ostravy | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Osobnostmi české ee za rok 2012 se stali Dita Pepe a Ivan Pinkava. Pořádající Asociace profesionálních fotografů ceny vyhlásila na své výroční valné hromadě v Praze. Porotci letos vybírali z 25 kandidátů.

Autoportréty s českou společností

Ditu Pepe na ocenění navrhli čtyři ze zástupců veřejnosti, škol, muzeí, spolků a podniků spjatých s fotografií. Nominaci spojovali především s knihou Autoportréty vydanou nakladatelstvím Kant, ve které autorka shrnula svou tvorbu v této oblasti, jíž se systematicky věnuje již od roku 1999.

Vytvořila od té doby nezaměnitelné autoportréty v sériích Autoportréty se ženami, Autoportréty s muži a Autoportréty s rodinami, jejichž prostřednictvím charakterizuje nejen různé sociální a kulturní typy české společnosti.

Foto: Aktuálně.cz

"Autoportréty nejsou jen pouhým převtělováním se do někoho jiného, získávat jinou, novou identitu, ale mnohé vyprávějí i o době, ve které vznikaly," zdůvodňuje nominaci člen poroty Jiří Hanke.

Dita Pepe své práce vystavovala na desítkách výstav v tuzemsku i v zahraničí, obdržela mnohá ocenění a touto knihou předkládá v rozsáhlé a přehledné podobě výsledek své dlouholeté práce.

Nepřehlédnutelný Ivan Pinkava

Pinkava cenu dostal za dlouhodobý přínos fotografii, nominovalo ho pět odborníků. Podle nich jeho rozsáhlé dílo patří originalitou, obsahovou hloubkou, emotivní působivostí a technickou precizností k vrcholům současné české fotografické tvorby.

Foto: Aktuálně.cz

"Ivan Pinkava měl mnoho autorských výstav v předních domácích i zahraničních galeriích a muzeích, vytvořil řadu kvalitních publikací a je zastoupen v předních uměleckých sbírkách. Plodné bylo i jeho pedagogické působení na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze," zdůvodňuje nominaci Vladimír Birgus.

Jan Pohribný, který ho také nominoval, dodává, že Pinkava svými fotografiemi posunul nepřehlédnutelným způsobem hranici klasického portrétu, fotografie těla i zátiší a svým dílem stále poukazuje na hlubší až někdy temnou podstatu existence člověka.

Cenu Osobnost české fotografie může dostat nejen fotograf, ale i pedagog, kurátor, teoretik fotografie, galerista či vydavatel. S cenou není spojena žádná odměna, jejím smyslem je podle pořadatelů upozornit na mimořádný výkon a podnítit další zájem o dění v oblasti fotografie.

 

Právě se děje

Další zprávy