Ottovo vs. Euromedia - kdo je lepší?

RiK, ČTK
24. 11. 2005 14:00
Praha - Ottovo nakladatelství vydalo obrazovou encyklopedii Česká republika. Kniha se ještě před svým vydáním stala předmětem sporu mezi nakladatelem a největším v tuzemsku působícím vydavatelstvím Euromedia Group.

To vydalo publikaci s obdobným obsahem a názvem Česko již v říjnu. Ředitel Ottova nakladatelství Vlastimil Svoboda po Euromedii požadoval, aby stáhla svoji publikaci z trhu. Vydavatelství Euromedia požadavek striktně odmítlo.

Po ukradeném překladu Malého prince a ilegálním vydání Harryho Pottera prodávaném podomními obchodníky nyní tvrdí, že již několik let pracuje na přípravě podobného díla, jako je Česko, které má vyjít v příštím roce. Dnes uvedená kniha má být zkrácenou verzí připravované třídílné encyklopedie.

Svoboda řekl, že jeho podnik encyklopedii připravuje tři roky. Podivné podle něj je, že vychází konkurenční encyklopedie Česko těsně před dokončením encyklopedie Česká republika. Věc prý dal právně posoudit a pak rozhodne o dalším postupu. "My jsme v žádném případě nikomu nic nezcizili, na všechno máme doklady a smlouvy," bránil se Svoboda.

Dříve vydaná encyklopedie Česko nakladatelství Euromedia
Dříve vydaná encyklopedie Česko nakladatelství Euromedia | Foto: euromedia

Práce kvapná málo platná

Euromedia Group ale z nekalých praktik viní naopak Ottovo nakladatelství. "Je to rychlokvaška, fotografie i text by potřebovaly ještě mnohé úpravy, v takové fázi bychom knihu nikdy nevydali," řekl generální ředitel Euromedia Group Andreas Kaulfuss. Podle něj je zřejmé, že Svoboda chtěl knihu vydat co nejdříve poté, kdy Euromedia uvedla na trh svoji knihu.
Antonín Kočí, jeden ze zodpovědných redaktorů encyklopedie pro Aktuálně řekl: "Naše kniha se s knihou pana Svobody nedá vůbec srovnávat. Už jen to, že 50 posledních stran tvoří tabulky, jasně dokládá, že vrhli na trh polotovar. Hesla nejsou zpracována uspokojivě, eseje, které jsou skutečně psány od odborníků, se tématu dotýkají někdy pouze okrajově. Pokud si knihu někdo koupí, nebude v žádném případě nadšený."

Svobodova kniha se jmenuje Ottova obrazová encyklopedie Česká republika, její obal je však téměř stejný jako titul Česka oba pracují se snímkem sochy sv. Václava v Praze. Zaměstnanci Ottova nakladatelství se spěchem netají. Zákazník dostává do rukou nedodělek a kniha se tak stává další z podivných kauz nakladatele Svobody.

Stránky nakladatelství www.ottovo.cz jsou nepřístupné. Pro více informací čtěte související články.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy