Ottovo nakladatelství se utápí ve lžích

ost, ČTK
11. 11. 2005 6:30
Praha - Ottovo nakladatelství se kvůli encyklopedii o České republice dostalo do sporu s vydavatelským domem Euromedia Group.

Ottovo nakladatelství se v současnosti potýká hned s několika problémy. Dokonce čelí  i několika postihům. Albatros letos v létě podal trestní oznámení kvůli nepovolenému šíření pátého dílu série o Harrym Potterovi.

Majitel nakladatelství Vlastimil Svoboda dokonce už v roce 1998 vydal překlad Malého prince francouzského spisovatele Antoine de Saint-Exupérýho, i když práva měl opět Albatros, k tomu s ukradeným překladem. Svoboda ovšem nelenil a neoprávněně vydal i Čapkovu knížku Dášenka čili Život štěněte. Také herec Petr Novotný jej viní z vydání většího než smluveného počtu své kuchařky.
Posledním světlým momentem tak bylo vydání publikace Jak jsem se mýlil v politice Miloše Zemana, která se několik dnů po uvedení na trh stala bestsellerem.

Aktuální problém je trochu jiný. Euromedia Group vydala v říjnu velkou encyklopedii o České republice. Vlastimil Svoboda však oznámil, že již delší dobu zpracovává podobnou publikaci, kterou si prý nechal zaregistrovat i na Úřadě průmyslového vlastnictví. Žádá zastavení distribuce. Ovšem data mluví nemilosrdně proti němu.

Euromedia Group uspořádala tiskovou konferenci k uvedení knihy 25. října, několik týdnů předtím vypustila knihu na trh. Svoboda zaslal žádost o zaregistrování ochranné známky Ottova encyklopedie Česká republika 14. října, použil tu obrazový motiv konkurenční encyklopedie, který Euromedia umístila i na pozvánku na tiskovou konferenci.

"Nejde o souboj českého Davida se zahraničním Goliášem, ale o další nekalý pokus Vlastimila Svobody o získání konkurenční výhody na úkor jiného vydavatele," uvedl ředitel koncernu Euromedia Group Andrea Kaulfuss. Svoboda s novináři vůbec nekomunikuje.

O encyklopedii Česko chystá Aktuálně článek s bohatou obrazovou dokumentací.

 

Právě se děje

Další zprávy