Všecko najdete v encyklopedii Česko

Richard Klíčník
14. 11. 2005 14:00
V pátek jsme vás informovali o nejasnostech obklopujících encyklopedii Česko. Dnes se budeme věnovat publikaci samotné.

Existují knihy, které máme rádi ve svojí knihovně, protože nejen dobře vypadají, ale mohou být i skutečně užitečné. Řada nakladatelství Euromedia plní obě tyto funkce více než dobře. Do češtiny přeložené tituly britského nakladatelství Dorling Kinderslay (Zvíře, Země a Člověk) se těšily velkému čtenářskému zájmu, a proto se nakladatelství Euromedia rozhodlo investovat čas a peníze do původní publikace podobného formátu.

Česko je velice ambiciózní kniha, která si bere za cíl vytvoření komplexního média shrnujícího celou Českou republiku v osmi tisících abecedně seřazených hesel, mezi nimiž je 3 500 medailonů českých osobností. Jedná se o zajímavou koncepci, která je přehledná, ale na první pohled působí poněkud nedůvěryhodným dojmem (Josef Kemr vedle keltské sošky či Miloš Kopecký coby doktor Štrosmajer vedle Konopiště), který snad přehluší relevantnost informací v ní obsažených.

Bude encyklopedie trhák letošních Vánoc?

Publikace obsahuje dva a půl tisíce místopisných fotografií, které ilustrují zeměpisná hesla o České republice, k nalezení jsou zde i důležité události vztahující se k naší historii. Česko se snaží být co nejaktuálnější, takže informace byly během připravování mnohokrát aktualizovány a předělávány, aby odpovídaly skutečnosti.

Zajímavým doplňkem knihy jsou tématické kapitoly, kterých kniha obsahuje 35. Jedná se o dvoustránky s texty vztahujícími se např. k pivovarnictví, literatuře, hudbě či památkám UNESCO.

Ve všech aspektech se jedná o seriózní publikaci, která má ty nejvyšší cíle a aspiruje na to, aby se stala knižním hitem letošních Vánoc. Přesto jeden prvek, a to dost zásadní, působí poněkud kontroverzně - samotný název Česko. Toto pojmenování není velká spousta lidí ochotna vzít na milost a zdá se, že se jedná z větší části právě o cílovou skupinu encyklopedie.

Proč zrovna Česko?

Zeptali jsme se proto jedné z hlavních editorek, jak to s názvem bylo a proč se nakonec rozhodli takto. "Kniha měla během svého vzniku několik pracovních názvů, ale protože jsme ji mínili jako součást řady, do níž patří tituly Zvíře, Země, Člověk, potřebovali jsme název jednoslovný. V tom případě jsme neměli příliš na výběr. Slovo Česko je sice vnímáno jako nespisovný novotvar, ale my jsme se obrátili s dotazem na Ústav pro jazyk český, kde nás nejen ubezpečili, že se jedná o slovo zcela spisovné, ale dokonce informovali, že se užívalo již v 18. století." říká Jana Jůzová.

Jak si podobná kniha může vést v době internetu, na kterém se dá většina informací v ní obsažených snadno najít, se teprve ukáže. Je pravda, že knihu zatím nic nenahradí a pokud vypadá dobře, jako encyklopedie Česko, je polovina úspěchu zaručena. Navíc internetová stránka se nehodí ani do poličky v knihovně, ani jako dárek.

 

Právě se děje

Další zprávy