Nové pražské granty: pro všechny, ale bez zisku

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
23. 5. 2009 18:55
Model by mohl fungovat už při žádostech na příští rok

Praha - Nový model financování pražské kultury, jehož vznik vyvolaly loňské protesty části kulturní veřejnosti, by mohl být dokončen do letních prázdnin.

Pokud pak bude schválen, peníze by se podle něj mohly rozdělovat už na příští rok. Poradní sbor primátor navrhuje čtyři způsoby financování, výrazně by se měl snížit počet příspěvkových organizací.

Model nepočítá s kontroverzní dotací na prodanou vstupenku. Nerozlišuje však ziskové a neziskové společnosti, což někteří kritici dřívějších grantových systémů požadovali.

  

"Zkoušeli jsme to podle právní subjektivity, podle akreditací, modelů, které se používají jinde, ale nenašli jsme spolehlivé kritérium," říká předseda sboru Daniel Sobotka.

O dotaci budou moci žádat všechny kulturní subjekty, sbor ale navrhuje rozlišit, na jakou podporu mohou dosáhnout. Do první kategorie by spadaly příspěvkové organizace města, které jsou dotovány přímo z městského rozpočtu.

Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nové pražské granty budou až od roku 2010

V druhé skupině by byly organizace, které působí v prostorách, jež jsou v majetku města. Metropole by měla závazek tyto prostory pro kulturní provoz zachovat

Další kategorie bude určena pro organizace, které jsou několik let součástí pražské kultury a budou žádat o víceleté granty. Do poslední kategorie spadají jednoleté granty. 

Žádosti o dotaci se budou hodnotit podobně jako letošní jednoleté kulturní granty. Posuzování by mělo být dvoukolové.

Dotace bude Praha poskytovat pouze do výše vyrovnaného rozpočtu projektu, aby nemohli mít žadatelé zisk. Subjekty budou muset také zaručit třicetiprocentní finanční spoluúčast.

Sbor zároveň navrhuje co nejširší transformaci příspěvkových organizací v co nejkratší době. Jejich počet by se mohl snížit asi na polovinu. Maximum subjektů by se „mělo ocitnout v jednom prostředí, mít rovné příležitosti a podobné podmínky".

Transformovány mají být mimo jiné Městská divadla pražská, Studio Ypsilon, Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé, Divadlo pod Palmovkou a Švandovo divadlo na Smíchově.

"Zřizovatelská funkce je něco, co je přežilé. Magistrát by měl být více donátorem pražské kultury než jejím zřizovatelem," shrnul změny člen sboru,  ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka, s tím, že transformace nemá znamenat šetření peněz na kulturu.

Návrh nového modelu sbor předložil kulturnímu výboru; do 27. května je možné se k němu vyjádřit.

Poradní sbor vznikl loni v červnu po protestech části kulturní veřejnosti proti systému financování pražské kultury. Ve stejné sestavě má zasedat do září; poté jej opustí zástupci organizací, kteří budou žádat o dotaci, a sbor se bude scházet pouze několikrát do roka.

 

Právě se děje

Další zprávy