Nové pražské granty budou až od roku 2010

27. 8. 2008 10:00
Členem jednorázové komise bude i radní Richter
Primátor při diskusi s šéfem Národní knihovny
Primátor při diskusi s šéfem Národní knihovny | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poradní sbor primátora se usnesl, že pražské kulturní granty pro příští rok by měly být vyhlášeny ještě podle pravidel, která platila před posledními změnami, tedy bez dotace na prodanou vstupenku. 

Nový dotační model, jehož součástí jsou i granty, může začít fungovat nejdříve v roce 2010. Podmínkou je transformace příspěvkových organizací, kterou nově založený Poradní sbor doporučil tak, aby proběhla do konce roku 2009.

Mezitím vznikne nová grantová komise s jednorázovým mandátem pro rok 2009.  Podle tiskové zprávy z pondělního jednání se má sbor rozhodovat transparentně a dvoukolově , kontrola má vyloučit  zdvojování a pozastavit podporu netransparentních projektů.

Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Dále čtěte:
Nový grantový systém stihneme do října, slibuje Bém
Herci visí v metru. Za to, jak žádají o peníze 
Kratochvíl opět podává žalobu na Prahu
Divadelníci dál žádají odvolání radního Richtera
Grantový systém se mění, divadelníci jsou opatrní

Grantový systém - píše magistrát - má být otevřený všem subjektům a půjde i na podporu konkrétních kulturních projektů i činnosti. Základem bude dokument Kulturní politika hl.m. Prahy schválený v roce 2006.

Grantová komise bude desetičlenná, jedenáctým členem se stane kontroverzní radní pro kulturu Milan Richter, jehož návrhy  - a zejména dotace na vstupenku - na jaře odstartovaly protesty divadelníků.

Poradní sbor primátora také oznámil, že v září uspořádá během září tiskovou konferenci. Jednání se zúčastnil primátor Pavel Bém, Poradní sbor zároveň přivítal jako čestného hosta starostu Suché Lozi Petra Gazdíka.

Nový poradní sbor se poprvé sešel 10. července Podle tehdejšího prohlášení zástupce ředitele magistrátu Miroslava Sklenáře je jeho složení sboru reprezentativní a jsou v něm zastoupeni "lidé z obou stran barikády" - tedy podnikatelé v kultuře i zástupci neziskových organizací.

Právě účast zástupců institucí, které se ucházejí o granty, ale kritizuje spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl. Ten záhy oznámil, že podává žalobu na magistrát, protože se cítí poškozen rozdělováním grantů v předchozích letech.

A byla to i Kratochvílova žaloba na český stát u evropského soudu, která spor o granty už loni v létě odstartovala. Tehdejší systém podle jeho argumentů nedělal rozdíly mezi ziskovými a neziskovými organizacemi: dotace dával i ziskovým, ale ne všem - včetně jeho divadla.

Kratochvíl zahájil i arbitráž proti České republice, kterou pak ale stáhnul. To vyvolalo změny v grantovém systému, do kterých radní pro kulturu Milan Richter navrhnul i kontroverzní dotaci na vstupenku. Po protestech ji ale magistrát stejně jako další změny zase zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy