Nové knihy: Severská Odplata za Nesba a prokletý básník

Marcel Kupka
7. 2. 2013 15:55
Nové knihy Anderse Roslunda a Börge Hellströma, Michaela Ondaatjeho, Lawrence Norfolka a Rafała Wojaczeka
Foto: Profimédia

Nové knihy - Severská detektivka má pořád odkud brát a překvapuje dalšími a dalšími autory, kteří šokují náměty i jejich zpracováním. Dvojice Anders Roslund a Börge Hellström patří k tomu nejlepšímu, byť u nás méně známému, co skandinávská  krimi nabízí. Jejich Odplata je pro tenhle týden naším knižním tipem.

Další knižní novinky? Stůl v koutě Michaela Ondaatjeho, autora Anglického pacienta, historický bestseller Slavnost Johna Saturnalla Lawrence Norfolka. Nakonec představíme nešťastného básníka Rafała Wojaczeka a sbírku Který nebyl.

Anders Roslund a Börge Hellström: Odplata (Knižní klub)

Foto: Aktuálně.cz

Když na jaře 2012 vydalo nakladatelství Knižní klub detektivku Box 21, druhý román svérázné autorské dvojice Roslund-Hellström (na fotografiích připomínají spíše než spisovatele členy motorkářského gangu), byla to pro příznivce severské detektivky událost. Příběh Litevky nucené ve Švédsku k prostituci, jež se rozhodla vzít spravedlnost do svých rukou i za cenu vlastního konce, byl  stejně dobrý jako to nejlepší z Jo Nesba.

V těchto dnech se na pulty knihkupectví dostává Odplata, třetí román Roslunda a  Hellströma, a opět je nakladatelem Knižní klub. Zápletka? Do rukou švédské policie se po běžné rvačce dostane  Kanaďan John Schwarz, v němž ale testy DNA odhalí někoho úplně jiného – muže, jenž byl před dvěma desítkami let odsouzen ve Spojených státech za vraždu dívky k trestu smrti a zemřel (údajně) v cele smrti před šesti lety...

V Odplatě se opět setkáváme s trojicí detektivů, které čtenář mohl poznat už v Boxu 21. Všem, komu učarovala severská detektivka, nelze Odplatu než doporučit.

Michael Ondaatje: Stůl v koutě (Plus)

Foto: Aktuálně.cz

Kanadský spisovatel srílanského původu Michael Ondaatje není českým čtenářům vůbec neznámý, román Anglický pacient, za který získal Man Bookerovou cenu a jenž byl také úspěšně zfilmován, vydalo ve dvou vydáních Argo, další autorovy knihy vycházejí česky pod nakladatelskou značkou Volvox Globator.

Letos se k vydavatelům  Ondaatjeho beletristického díla přidalo nakladatelství Plus ze skupiny AlbatrosMedia, které vydává autorův částečně autobiografický příběh Stůl v koutě.

Jeho děj se odehrává na palubě zaoceánského parníku, na kterém se kromě honorace užívající si exotické dovolené či obchodních zástupců spěchajících do dalekých krajů za prací plaví emigranti mířící do země zaslíbené – do bohaté Evropy, kde na ně čeká nový a lepší začátek. Právě tito hrdinové se setkávají u stolu v koutě, aby se u jídla svěřovali navzájem se svými příběhy a očekáváními. Stejně jako to dělal Ondaatje a jeho matka, když se v roce 1954 vydali z rodné Srí Lanky do Anglie.

Lawrence Norfolk: Slavnost Johna Saturnalla (Argo)

Foto: Aktuálně.cz

Do světa velké literatury vstoupil promovaný lexikograf v roce 1991 jako osmadvacetiletý. Jak jinak než knihou, která měla lexikografii přímo v názvu - jmenovala se Lemprièrův slovník a  byla  jedním z bestsellerů britského knižního trhu své doby.

Českého vydání se Norfolkův debut dočkal v roce 1994 v dnes již neexistujícím nakladatelství Arcadia, autorův druhý román, Papežův nosorožec, vyšel v Talpressu, který je znám spíše jako nakladatelství Terryho Pratchetta. Před týdnem vydalo Argo Norfolkův román čtvrtý - Slavnost Johna Saturnalla.

I v něm se Norfolk vrací, jak je ostatně v jeho knihách zvykem, o několik století zpět. Hlavním hrdinou je nejslavnější kuchař tehdejšího světa John Saturnall, jenž umí připravit lahodné pokrmy tak, že vypadají jako něco úplně jiného, než ve skutečnosti jsou, a jenž se jednoho dne zamiluje do krásné a urozené Lukrécie, jejíž místo na společenském žebříčku je ale úplně jinde než místo jeho. A na problém je zaděláno.

Rafał Wojaczek: Který nebyl (Protimluv)

Foto: Aktuálně.cz

Sám sebe považoval za prokletého básníka, a stavěl se tak po bok velikánů francouzské poezie, jimiž byli Verlaine či Baudelaire. Narodil se půl roku po skončení druhé světové války, utápěl se v alkoholu, kterým zaháněl deprese. Zemřel v roce 1971 na předávkování léky, když se předtím neúspěšně pokusil oběsit. V roce 1999 si jej za hlavního hrdinu svého celovečerního filmu vybral polský režisér Lech Majewski.

Psát básně začal Rafal Wojaczek ještě na střední škole, za života vydal dvě sbírky, dalších šest pak vyšlo posmrtně. V Česku se čtenář bažící po poezii, jež drásá nitro, mohl setkávat s dílem Rafala Wojaczeka už v osmdesátých letech. Pokud měl ovšem přístup k samizdatu.

Základem výboru, který v těchto dnech vychází v nakladatelství Protimluv, je sbírka Který nebyl z roku 1972. Do práce na knize se zapojilo celkem třináct českých překladatelů a překladatelek, kteří pod vedením editora Norberta Holuba vytvořili působivou vzpomínku na polského básníka, který se cítil být prokletým.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy