Nejlepší novinářské fotky budou k vidění v Karolinu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 9. 2012 12:28
V Praze bude od pátku přístupná výstava World Press Photo
Na vítězné fotografii zahalená žena drží v náručí zraněného příbuzného před provizorní nemocnicí zřízenou v jemenském hlavním městě Saná.
Na vítězné fotografii zahalená žena drží v náručí zraněného příbuzného před provizorní nemocnicí zřízenou v jemenském hlavním městě Saná. | Foto: ČTK/NYT/Samuel Aranda, New York Times

Praha - V pražském Karolinu v pátek začíná tradiční výstava žurnalistické fotografie World Press Photo. Představí vítězné a další oceněné snímky ze soutěže, které se zúčastnilo 5247 profesionálních fotografů ze 124 zemí, kteří zaslali více než sto tisíc fotografií. Hlavní cenu v prestižní soutěži letos získal snímek z nepokojů v Jemenu, jehož autorem je španělský novinář Samuel Aranda pracující pro americký list The New York Times.

Na vítězné fotografii roku je žena zahalená do černého roucha, s nímž kontrastují bílé chirurgické rukavice na jejích rukou. Drží v náručí zraněného příbuzného před provizorní nemocnicí zřízenou v mešitě v jemenském hlavním městě Saná. Nemocnice vznikla poté, co se demonstranti protestující proti prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi střetli s vládními jednotkami. "Snímek ukazuje dopady velkých událostí... na lidi," řekl předseda poroty Aidan Sullivan. "Možná se nikdy nedozvíme, kdo ta žena se zraněným příbuzným v náručí je, ale společně vytvářejí živoucí obraz odvahy obyčejných lidí, kteří pomohli napsat významnou kapitolu v dějinách Blízkého východu," dodal.

Čtěte také
World Press Photo ovládlo Arabské jaro a tsunami

Arabské jaro dominovalo takřka všem zpravodajským a aktuálním kategoriím. První cenu v kategorii Zprávy-Jednotlivosti získal snímek Itala Alexe Majoliho z agentury Magnum, který zachycuje protestující na jednom káhirském náměstí poté, co prezident Mubarak oznámil, že se vzdá moci. První cena ve Zprávách-Sériích patří Rémimu Ochlikovi za sadu nazvanou Batlle fot Libya. Její součástí je i snímek mrtvého Muammara Kaddáfího v mrazicím boxu.

Dalším velkým tématem, které loni přitáhlo fotografy z celého světa, byla ničivá přívalová vlna cunami v Japonsku. Mezi 18 kategoriemi ale jsou tradičně i záběry například z přírody či ze sportu.

World Press Photo je nezávislá nezisková organizace založená v roce 1955 v Nizozemsku. Jejím hlavním cílem je podporovat a mezinárodně propagovat práci profesionálních fotoreportérů. Výstava fotografií ze soutěže se v Praze poprvé uskutečnila v roce 1990. Dlouhodobě patří mezi nejvíce navštěvované výstavy.

Výstava potrvá do 7. října.

 

Právě se děje

Další zprávy