Na Moravu jde odvolání kvůli Muchovi. Krumlov se chystá

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 8. 2010 14:20
Praha neustoupí, zřejmě se schyluje k soudu
Foto: Reuters

Moravský Krumlov - Jihomoravský krajský úřad dostane v nejbližších dnech odvolání Prahy proti rozhodnutí Městského úřadu Moravský Krumlov, který zakázal stěhování Slovanské epopeje Alfonse Muchy z Moravy do hlavního města.

Město Krumlov mezitím doplňuje odvolání o své další vyjádření i o vyjádření zástupce Muchových pozůstalých, kteří jsou na jejich straně. Vše tak zřejmě směřuje soudnímu sporu - Praha už prohlásila, že pokud nedojde k dohodě, podá kvůli epopeji žalobu.

Zástupci Prahy tvrdí, že zákaz stěhování epopeje, který Krumlov vydal, je neoprávněný. Spor bude rozhodovat Jihomoravský kraj - nikoli jeho politické vedení, ale pracovníci státní správy. Kraj k tomu má třicetidenní lhůtu. Pokud ale dospěje k závěru, že je spor složitý, může si tento termín pro své rozhodnutí prodloužit.

Čtěte také:
Ministerstvo chce prohlásit epopej za kulturní památku
Alfons Mucha v Praze aneb láska za časů kalendáře
Praha se odvolává proti zákazu o stěhování epopeje
Na epopej máme morální právo, říká jižní Morava Praze

Pracovníci krumlovského úřadu zakázali plánované stěhování epopeje do Prahy na popud Johna Muchy. Umělcův vnuk připomíná, že metropole dílo dostala darem pod podmínkou, že pro něj postaví pavilon, což se nestalo. Podle něj metropole nenaplnila podmínky darovací smlouvy, na dílo nemá nárok a vzniká právní otázka, komu kolekce 20 rozměrných Muchových pláten vlastně patří.

Foto: Reuters

proti stěhování je nejen Moravský Krumlov a jeho občané, ale i Jihomoravský kraj, podle kterého má tamní region na cyklus „morální právo" a obrazy patří do Muchova rodného kraje. 

Argumentují nejen tím, že Praha dosud nepostavila pro epopej novou stálou galerii, jak si autor přál; stěhování podle nich poškodí i místní podnikatele a jde prý jen o předvolební tah pražského magistrátu.  Před časem se objevila historická korespondence po Muchově manželce; ta prý dokládá, že si přála vystavení díla v Krumlově.

Obrazy byly po druhé světové válce v katastrofálním stavu, zachránit se je prý podařilo právě úsilím Moravského Krumlova. Zachování Slovanské epopeje na Moravě podpořil také prezident Václav Klaus.  Vedení Prahy s tím nesouhlasí a stále počítá s vystavením epopeje ve Veletržním paláci.

Spor o dílo přispěl mezitím k jeho značné popularitě. Výrazně se zvýšila návštěvnost krumlovského zámku, v jehož Rytířském sále jsou obrazy vystaveny. Před památkou se tlačí turisté, na lístek do expozice si musejí vystát dlouhou frontu. Město muselo zvýšit počty průvodců. Za uplynulý měsíc si obrazy prohlédlo asi 15 tisíc lidí. Celkem do ní letos zavítalo 37 000 osob, což je podstatně více než za celý loňský rok. Počty návštěvníků dále vzrůstají.

 

Právě se děje

Další zprávy