Ministerstvo chce prohlásit epopej za kulturní památku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 8. 2010 11:20
Spor Prahy s Krumlovem to však nevyřeší
Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo kultury zahájilo řízení o prohlášení Slovanské epopeje Alfonse Muchy za kulturní památku. Výsledek by měl být znám koncem září.

Vyhlášení epopeje kulturní památkou by znamenalo, že se zvýší její ochrana coby uměleckého díla a dozor státu při zápůjčkách do ciziny. Ani tento statut však neřeší vlastnické vztahy - tedy ani aktuální spor o stěhování cyklu obrazů Alfonse Muchy ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy.

Plánované stěhovaní epopeje provázejí protesty a roztržky. Radnice v Moravském Krumlově na základě požadavku Muchovy rodiny manipulaci s obrazy dočasně zakázala. Zákaz převozu platí do vyřešení právních nejasností kolem smlouvy z roku 1913, kterou Mucha epopej Praze daroval. Metropole se už proti zákazu stěhování odvolala, odvolání má posuzovat jihomoravský krajský úřad. Hlavní město zvažuje i žalobu k soudu.

Čtěte také:
Alfons Mucha v Praze aneb láska za časů kalendáře
Praha se odvolává proti zákazu o stěhování epopeje
Na epopej máme morální právo, říká jižní Morava Praze

Monumentální plátna malíře Alfonse Muchy jsou vystavena v zámku v Moravském Krumlově a jsou tamním hlavním turistickým tahákem. Praha chce obrazy prozatímně přestěhovat do pražského Veletržního paláce. Proti je vnuk malíře John Mucha, Moravský Krumlov a jeho občané i Jihomoravský kraj, podle kterého má tamní region na cyklus „morální právo".

Foto: Reuters

Argumentují především tím, že Praha dosud nepostavila pro epopej novou stálou galerii, jak si autor přál; stěhování podle nich poškodí i místní podnikatele. Obrazy byly po druhé světové válce v katastrofálním stavu, zachránit se je prý podařilo právě úsilím Moravského Krumlova. Zachování Slovanské epopeje na Moravě podpořil také prezident Václav Klaus.

Galerie hlavního města Prahy přesto stále připravuje výstavu Slovanské epopeje. Umístění v Moravském Krumlově bylo podle kurátorů pražské galerie od počátku dočasné a "zcela nevyhovující smysluplné prezentaci tak rozsáhlého a významného díla".

Galerie považuje expozici v Moravském Krumlově za nevyhovující jak z hlediska rozmístění, které neodpovídá logice díla, tak osvětlení. Zámek v Moravském Krumlově podle jejich názoru také není v dobrém stavu a vyžaduje jako celek důkladnou rekonstrukci.

Slovanskou epopej tvoří dvacítka rozsáhlých pláten, sedm největších měří 8,1 metru krát 6,1 metru. Pražská výstava měla začít na přelomu září a října, termín se ale pravděpodobně posune.

 

Právě se děje

Další zprávy