Praha se odvolává proti zákazu o stěhování epopeje

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 7. 2010 16:50
Tvrdí, že krumlovský úřad byl v rozhodnutí podjatý
Foto: Reuters

Praha - Praha sice tvrdí, že se chce s Moravským Krumlovem dohodnout o dalším osudu Slovaneské epopeje. Zároveň ale podniká preventivní právní kroky, aby ji získala a odvezla z jihomoravského města.

Podle čtvrtečního prohlášení po mimořádném zasedání rady je připravena kdykoli jednat, ale jen na základě faktu, že Slovanská epopej je nezpochybnitelným majetkem Prahy a Moravský Krumlov bude respektovat již dříve potvrzené dohody.

Právníci hlavního města k tomu dodali, že Moravský Krumlov nebyl oprávněn vydat zákaz stěhování Slovanské epopeje, protože úřad byl údajně podjatý. O tento a několik dalších argumentů se chce Praha opírat v případě, že se s Krumlovem nedohodne. 

Čtěte také:
Na epopej máme morální právo, říká jižní Morava Praze

Pražský radní Ondřej Pecha (ODS) ve čtvrtek zopakoval, že Praha hned odešle tajemníkovi moravskokrumlovského úřadu dopis se svými argumenty a doufá, že úřad rozhodnutí zruší. Zároveň se proti zákazu odvolá.

Podle právníka Romana Felixe, který hlavní město zastupuje, rozhodl moravskokrumlovský úřad neobjektivně - Praha se před rozhodnutím neměla možnost k věci vyjádřit. Felix řekl, že úřad nezohlednil nedávná rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 1, jenž přes žádost vnuka Alfonse Muchy Johna nevydal ve stejné věci předběžné opatření.

Praha se musí proti rozhodnutí odvolat do 15 dnů od vydání zákazu. Podle Felixe je důvodem odvolání především to, že podle předpokladů se do této doby s Krumlovem nedohodnou.

Metropole chce Slovanskou epopej, která je v Krumlově vystavena více než 45 let, dočasně přestěhovat do pražského Veletržního paláce. Proti je John Mucha, Moravský Krumlov i Jihomoravský kraj. Jeho představitelé v úterý řekli, že město má na obrazy morální nárok, navíc zopakovali, že odvoz ohrozí místní podnikatele.

Mucha kolekci 20 obrazů věnoval Praze, ale pod podmínkou, že pro dílo vystaví zvláštní pavilon. Dosud se tak nestalo. Proto podle Muchovy rodiny nebyly darovací podmínky smlouvy naplněny: dílo tedy nemá majitele a o tom, komu patří, by měl rozhodnout soud.

Foto: Česká pošta

Odvoz Slovanské epopeje na poslední chvíli zhatila moravskokrumlovská radnice, která vydala předběžné opatření zakazující manipulaci s díly. První plátna měli restaurátoři začít v Krumlově smotávat a odvážet do Prahy v pondělí.

Zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově ve středu podpořil prezident Václav Klaus. Praha, do níž by mělo být dílo přestěhováno, podle něj tyto obrazy malíře Alfonse Muchy nepotřebuje, protože má mimořádných památek dost.

Primátor Pavel Bém (ODS), který měl vždy k prezidentovi blízko, se ale proti Klausovi postavil. "Je nesmysl do toho zatahovat politický kontext. Dílo je unikátní, zaslouží si péči a důstojné umístění. To ostatně chtěl především Mucha ve své závěti," uvedl Bém v MFD.

Pecha k tomu navíc dodal: "Neustále se říkají samé nesmysly a řekl bych, že ani vyjádření prezidenta se nezakládá na pravdivých argumentech."

Starosta Krumlova Jaroslav Mokrý v reakci zdůraznil, že rozhodnutí zákazu manipulace s díly není rozhodnutím politické reprezentace města, ale tamní státní správy. Souhlasí prý s tím, že si epopej zaslouží důstojné umístění.

Tím ale podle odpůrců stěhování není Veletržní palác. Obrazy byly po druhé světové válce v katastrofálním stavu. Zachránit se je podařilo právě úsilím Moravského Krumlova.

 

Právě se děje

Další zprávy