Mladí a klidní. MeetFactory vystavuje díla umělců, kteří tvoří rukama

Mladí a klidní. MeetFactory vystavuje díla umělců, kteří tvoří rukama
...
...
Veronika Janštová tvořila s Alžbětou Bačíkovou.
Michael Nosek.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
16. 4. 2022 12:03
Galerie MeetFactory na pražském Smíchově otevřela výstavu mladých umělců, kteří tvoří převážně ručně nebo za použití řemeslných technik. Návštěvníci uvidí tkané textilie, paličkované krajky, obrazy ušité jako textilní koláž, rozsáhlé háčkované výjevy nebo rozměrné kresby. Všechny vznikaly mnoho hodin.

Přehlídka potrvá do 29. května a jmenuje se Mladí a klidní. Název může odkazovat k americkému televiznímu seriálu Mladí a neklidní, vysílanému od 70. let minulého století. Z tohoto hlediska sice patří k nejznámějším, telenovela o dvou rodinách podnikajících v kosmetickém průmyslu ale zároveň mívá špatné hodnocení. Může tak obecně symbolizovat i obrovské množství vyrobené s malou námahou.

Naproti tomu tvorba umělců v MeetFactory ukazuje velkou míru soustředěné práce, na jejímž konci je třeba jediné dílo.

Výstava zapadá do dramaturgické linky smíchovského centra nazvané Jiné poznání. Zachycuje tendenci autorů stejné generace, kteří se odchýlili od konceptuální tvorby dominující v době jejich studií na uměleckých školách, a místo ní se uchýlili k řemeslným technikám. Ty vyžadují rukodělnou zručnost, houževnatost a mnohdy obnášejí fyzicky i psychicky úmornou práci.

Své práce na Smíchově vystavují Alžběta Bačíková a Veronika Janštová, Radka Bodzewicz, Dante Buu, Pavel Havrda, Juliana Höschlová, Semir Mustafa, Michael Nosek a Hana Nosková, Kristýna Šormová a Marie Tučková.

Podle kurátorky Evy Riebové ruční práce díky stále opakovanému rytmu navozuje stav plného soustředění, jaký dnes poučky o zdravém životním stylu a seberozvoji nazývají "mindfulness". Člověk v tomto rozpoložení plněji prožívá přítomnost, ovládá emoce a zachovává si odstup od myšlenek, které by odváděly pozornost jinam, uvádějí pořadatelé.

Na rozdíl od práce v digitálním prostředí by tak ruční tvorba, spojená s hmatovým vjemem, mohla mít na výtvarníky blahodárný zklidňující efekt, uvažuje kurátorka. Mnohahodinová manuální práce však zároveň může vyvolat stres či fyzickou bolest.

K ruční práci se umělci někdy obracejí v reakci na frustraci, kterou jim způsobuje digitální či konceptuální přístup. Pro další představuje novou životní situaci spojenou třeba s jejich zdravotním stavem anebo v posledních dvou letech pandemií.

 

Právě se děje

Další zprávy