MI 5 vybrala na Bookera i knihu o Československu

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
28. 7. 2011 6:50
Favoritem je pokračování slavného gay románu
Allan Hollinghurst
Allan Hollinghurst | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Organizátoři Man Bookerovy ceny vyhlásili širší třináctičlennou nominaci, ze které vzejde letošní držitel nejprestižnějšího ocenění pro anglicky psaný román. Podle předsedkyně jury Stelly Rimington - mimo jiné bývalé šéfky britské tajné služby MI 5, která napsala pět špionážních románů - měli porotci v hledáčku celkem 138 knih.

Vybrali z nich i román Far to Go (Daleká cesta) kanadské autorky Alison Pickové o osudech židovské rodiny v Československu na počátku druhé světové války a o dětských transportech, které umožnily některým židovským dětem dostat se do bezpečí.

Celkový výběr se prý rozpíná od divokého Západu přes multietnický Londýn a Bukurešť až do Moskvy po konci studené války. Šestice spisovatelů, která se dostane do užší nominace, bude vyhlášena 6. září; o měsíc později, 18. října, pak bude znám vítěz.

Pokračující Linie krásy

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná podle sponzora na Man Bookerovu cenu, se tradičně těší zájmu médií i sázkařů. Záhy po zveřejnění „longlistu" už některé kanceláře vyhlásily svého letošního favorita. Je jím Allan Hollinghurst s knihou The Stranger's Child, který má kurs 5:1.

Foto: Aktuálně.cz

Hollinghurst je jediným autorem letošního seznamu, který už Bookera vyhrál. Cenu získal v roce 2004 jako vůbec první otevřeně homosexuální autor za svůj čtvrtý román Linie krásy (Line of Beauty).

Linie krásy tehdy dovedla k vrcholu Hollinghurstovo téma: komplikované vztahy gayů různého věku a z různých prostředí se proplétají s aktuálním děním ve společnosti - zde konkrétně s vyrovnáváním s érou thatcherismu. Také předsudky, na něž hrdinové románu narážejí, mají politický základ.

Kniha Stranger's Child, za kterou se Hollinghurst dostal na letošní soupisku, je pokračováním Linie krásy. Zatímco dříve oceněný román sledoval své postavy po čtyři roky, novinka se podle BBC rozprostírá přes celé století. Základem ságy je milostný trojúhelník, z něhož vzejde po generace skrývaná záhada.  

Druhým favoritem letošního ročníku je podle sázkařů Julian Barnes s kursem 6:1. Spisovatel byl třikrát ve finále Bookera ale nikdy nevyhrál. 

Julian Barnes
Julian Barnes | Foto: Aktuálně.cz

Ceněný autor románů Flaubertův papoušek, Historie světa v 10 a půl kapitolách či Arthur a George je letos nominovaný za knihu The Sense of an Ending. Jde o vzpomínky muže středního věku na školní přátelství s charismatickým parťákem, který mu vpadl do života, ale pak ho stejně rychle a vypočítavě opustil.

Winton opět zasahuje

Třetím známým autorem na letošním seznamu je na Booker Prize již dvakrát nominovaný spisovatel a dramatik Sebastian Barry. Letos byl vybrán za román On Canaan's Side. V něm 89letá žena vzpomíná na irskou válku za nezávislost (1919 - 1921) a následný útěk do Chicaga. 

Bookerova cena se uděluje anglicky píšícím autorům a byla založena jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vyhlašuje se od roku 1969 a je omezena na spisovatele z Británie, Irska a Commonwealthu.

Howard Jacobson
Howard Jacobson | Foto: Reuters

Nebývale vysoké zastoupení mají letos kanadští autoři. Nominování byli Patrick deWitt za "antiwestern" The Sisters Brothers, Esi Edugyanová za román o černošských jazzových hudebnících v Německu 30. let Half Blood Blues a zmíněná šestatřicetiletá Picková.

V knize vychází z osudů své rodiny. Její prarodiče žili do roku 1939 v Praze a uprchli před Hitlerem do Kanady, kde žili jako křesťané. Picková zjistila, že je židovka až jako dospělá, a při psaní Far to Go konvertovala k judaismu.

Hrdinům románu, manželům Bauerovým, se z Československa před nacisty nepodaří uniknout. Ale umístí šestiletého syna do jednoho z vlaků, který organizoval Nicholas Winton.

V nominacích jsou i čtyři debuty. Podle britských recenzentů je nejvýraznější Pigeon English od Stephena Kelmana, který dříve jako skladník a sociální pracovník a pro první román si vybral jako téma vraždu desetiletého nigerijského chlapce na londýnském sídlišti Peckham.

Debutanty jsou také A.D. Miller (Snowdrops), Yvette Edwardsová s románem A Cupboard Full of Coats a Patrick McGuinness, jenž v románu The Last Hundred Days líčí konec režimu Nicolae Caeaušeska.

Vila Tugendhat

Seznam doplňuje viktoriánský thriller DJ Taylora Derby Day, jedenáctý román Carol Birchové Jamrach's Menagerie o potopení velrybářské lodi v 19. století a román Jane Rogersové The Testament of Jessie Lamb.

Foto: Aktuálně.cz

Poražení finalisté dostanou tradičně po 2500 librách, vítěz si odnese 50 000 liber. Hlavní přínosem ceny ale není jednorázová finanční odměna, nýbrž dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje vítězného díla. Právě popularizačním efektem ceny včetně postupného zveřejňování nominací se inspiruje česká Magnesia Litera.

Loni Bookera získal Howard Jacobson za knihu Finklerova otázka a po vítězství se prodalo 250 tisíc výtisků této knihy. Výhra osmašedesátiletého spisovatele a sloupkaře listu The Independent - který se označil za "židovskou Jane Austenovou" - byla poměrně překvapivá. Sázkové kanceláře tipovaly na vítěze Toma Mc Carthyho a jeho román C.

Za ním byl podle kursů nejznámější autor loňské finálové šestice Peter Carey a jeho kniha Parrot a Olivier v Americe. Sedmašedesátiletý Australan tak nedosáhnul na rekordní metu, kdy by jako první spisovatel ve čtyřicetileté bookerovské historii získal prestižní trofej potřetí.

Totéž se předloni nepodařilo ani J. M. Coetzeemu. Tehdy byl v užší nominaci román Simona Mawera Skleněný pokoj o židovsko-křesťanském manželském páru v předválečném Československu, který se inspiroval osudy známé vily Tugendhat.

 

Právě se děje

Další zprávy