Mezi vítězi video soutěže pro Guggenheima je i Čech

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 10. 2010 15:50
Slavné muzeum připravilo expozici YouTube Play
Video Deuce od autorky Monica Cook se v soutěži dostalo mezi nejlepší
Video Deuce od autorky Monica Cook se v soutěži dostalo mezi nejlepší | Foto: Repro Youtube

New York - Newyorské Guggenheimovo muzeum představilo 25 videí, která uspěla v soutěži o nejkreativnější záznamy nahrané na server YouTube. Mezi vítězi klání nazvaného YouTube: Play - pořádaného společně muzeem a nejznámějším video serverem - se umístilo i dílo Moonwalk českého umělce Martina Kohouta. Slavná instituce ho spolu s ostatními úspěšnými příspěvky promítla ve čtvrtek při vernisáži na svou fasádu.

Porota, v níž zasedl Darren Aronofsky, skotský videoartista Douglas Gordon, hudebnice Laurie Anderson nebo členové skupiny Animal Collective, vybírala z více než 23 tisíc videí z 91 zemí. Nejprve v půli září vyčlenila 125 snímků, které si lidé mohli prohlédnout na serveru YouTube a které také byly vystaveny ve stáních v Guggenheimových muzeích v New Yorku, Berlíně, Bilbau a Benátkách.

Do finále se pak původně mělo dostat 20 nejlepších videí, díky kvalitě přihlášených děl ale nakonec porota rozhodla, že jich vybere o pět více; celkem tak v soutěži uspělo 39 umělců ze 14 zemí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Martin Kohout, který se newyorské vernisáže zúčastnil, dřív vystupoval pod přezdívkou Pash, video na server nahrál pod nickem lostpostservice. Šestadvacetiletý umělec je absolventem FAMU, studoval i u Jiřího Davida, v současnosti žije v Berlíně. Mediálnímu umění se v různých žánrech a oblastech věnuje řadu let (viz jeho internetové stránky).

Jeho oceněná půlminutová práce pochází z roku 2008 a na YouTube ji zatím vidělo kolem 180 tisíc lidí. Dílko si hraje s lištou ukazující na YouTube odehraný čas a práce mu prý trvala čtyři dny. Během nich opakovaně nahrával na YouTube původní video a zase je zpětně snímal z obrazovky, dokud nevytvořil konečný tvar, který z lišty vytváří jakési schody do výšin.

"Zajímalo mne, jak naše zvyky ohledně konzumace a tvorby audiovizuálního obsahu nim ovlivňuje přítomnost lišty odměřující čas," říká autor.

Jeho výzkum fenoménu videa na internetu čítá už desítky, možná stovky videosekvencí, jež mají společný analytický a konceptuální přístup. Kurátor a pedagog FAMU Miloš Vojtěchovský z jeho prací jmenuje třeba sérii Watching Martin Kohout; ta zachycuje autoportrét autora s výraznými brýlemi při sledování filmů na internetu.

"Kohoutovo dílo spojuje technické znalosti nástrojů, s nimiž pracuje, s ironickým a kritickým odstupem k médiím, která čím dál víc prostupují rostoucí měrou naše životy," dodává Vojtěchovský.

Experimenty i parodie

Další oceněná díla jsou rozmanitá, je mezi nimi i parodické video jihoafrického hudebně mystifikačního projektu Die Antwoord. Většina vítězů se ale pokouší spíš o experimenty, které často - a stejně jako Kohout - zkoumají právě nekonečný prostor internetu nebo vztah dnešního člověk k technologiím. Nechybějí ale ani animované příspěvky včetně klipů nebo kratičký záznam tance (přehled vítězů najdete zde).

Die Antwoord
Die Antwoord | Foto: Aktuálně.cz

Projekt YouTube Play vytvořila nadace Solomona R. Guggenheima a YouTube v červnu. Jeho hlavní snahou bylo najít a ocenit díla, jež posunují hranice pojetí videa a nové vizuální kultury, která je díky dostupnosti technologií přístupná takřka každému - což je jeden z určujících prvků současnosti.

Od pátku do neděle jsou vítězná videa v Guggenheimově muzeu vystavena spolu s profily svých tvůrců. Projekt má také svůj kanál YouTube Play.

Prorazit může každý

Především americká muzea čím dál tím častěji pořádají výstavy věnované právě novým společenským fenoménům. Museum of Modern Art v New Yorku už před třemi lety koupilo od firmy Kidrobot třináct takzvaných vinyláčků a zařadilo je do stálé expozice.

Natáčení a zveřejňování videí na serverech typu YouTube, která jsou tématem současného guggenheimovského projektu, bezpochyby patří mezi ty nejviditelnější znaky dnešní doby. Kurátoři a porotci přitom primárně nerozlišují mezi "profesionální" tvorbou a "lidovým kutilstvím" stejně jako mezi osobními úlety a prezentací umělců. 

Nejde tu ani o technickou kvalitu, ale právě o to zachytit šíři nekonečného skladiště bez jasné hierarchie, z něhož se rodí nová popkultura. Oproti semifinále nicméně nakonec vypadly největší internetové hity, jako je slavné "mechanické" video skupiny OK Go nebo představení Lidské zrcadlo skupiny Improv Everywhere, kde lidé navzájem kopírují své pohyby.

Čtěte také:
OK GO sjeli z trenažéru do dílny, aby zase byli slavní

 

Právě se děje

Další zprávy