Letní Letná zpochybní gravitaci. Na lanech i na kvádru

vk
20. 8. 2008 17:00
Letos pořadatelé vsadili na "nadzemní" soubory
Česko-francouzský soubor Décalages
Česko-francouzský soubor Décalages | Foto: Letní Letná

Praha - Na ocelových lanech šest metrů nad zemí, na pruzích látek i na svislé stěně kvádru letos bude viset Letní Letná. Hned několik souborů na letošním mezinárodním festivalu nového cirkusu a divadla láká diváky na nadzemní akrobacii.

Ve středu v jedenáct hodin odstartoval v letenských sadech maraton devadesáti představení. Během dvou týdnů se u Hanavského pavilonu a Kramářovy vily představí třicítka souborů z Francie, Finska, Venezuely, Španělska, Austrálie a České republiky.

Flirt s nemožným šest metrů nad zemí

Na ocelových lanech napnutých až ve výšce šesti metrů vystoupí jeden z nejžádanějších nových cirkusů současnosti Les Colporteurs. Soubor, který do České republiky zavítá poprvé, ve vlastním stanu pro 450 diváků uvede od 28. srpna do 2. září představení Le fil sous la neige (Drát pod sněhem). 

Autor námětu, režisér, zakladatel a umělecký šéf francouzských Les Colpoteurs Antoine Rogit v něm zpracoval svůj životní příběh, kdy po vážném pádu ochrnul, přesto se nevzdal a začal znovu chodit.

Francouzští Les Colporteurs jsou největší hvězdou letošní Letné
Francouzští Les Colporteurs jsou největší hvězdou letošní Letné | Foto: Letní Letná

"Když na laně tancujeme, vibruje. Toto chvění spojuje akrobata a jeho publikum. Je to náš jazyk - křehký, flirtující s nemožným, spojující možná realitu a sen," říká Rogit.

Popírání fyzikálních zákonů

Dvě mladé performerky Chloé Moglia a Mélissa Von Vépy, které dohromady tvoří duo Cie Moglice - Von Verx, budou už ve středu bojovat na vrcholu stěny kovového kvádru s prázdnotou, která se pod nimi rozprostírá.

V představení I look up, I look down se snaží nalézt cesty, jak překonat závrať z hloubky a dostat se na zem. A jakmile toho dosáhnou, táhne je to zpět na vrchol; jejich představení zpochybňuje existenci gravitace a stálost toho, co je nahoře a co dole. 

"Výškovou" štafetu převezme 25. a 26. srpna česko-francouzský soubor Décalages založený Seiline Vallée a Salvim Salvatore v roce 2007. Oba se setkali v rámci svého angažmá v Divadle Continuo při hře Letokruhy.

Jejich představení Posedlost kombinuje prvky divadla, tance a vzdušné akrobacie na provazové stěně.

"Některá představení vyvolají pochybnosti o existenci fyzikálních zákonů," říká o letošních hostech předvádějících vzdušnou akrobacii dramaturg festivalu Ondřej Cihlář.

Dámské duo Cie Moglice - Von Verx hledá, kde je nahoře a kde dole
Dámské duo Cie Moglice - Von Verx hledá, kde je nahoře a kde dole | Foto: Letní Letná

Každý může být akrobatem

Kromě těchto tří prestižních souborů nabídne festival - který se ve čtvrtek objeví i v ulicích Prahy - návštěvníkům mnoho divadelních představení pro děti i dospělé. Vystoupí například Buchty a loutky, Téatr Víti Marčíka, Divadlo Minor, ANPU, VOSTO5, Orelsko či Jakub Folvačný.

Návštěvníci mohou vyzkoušet také řadu workshopů, například pozemní akrobacii, žonglování nebo švihadlové a dechové techniky na visuté hrazdě pod vedením zkušených lektorů.

Vstup do festivalového prostoru je i letos zdarma. Vstupenky na jednotlivá představení zakoupíte přímo na místě. Oficiální stránky festivalu najdete ZDE.

Více o loňské Letné: Letnou ošálí dvouhlavá dáma, levitace a mluvící pes

 

Právě se děje

Další zprávy