Letnou ošálí dvouhlavá dáma, levitace a mluvící pes

Jitka Gráfová
19. 8. 2007 19:03
Světská show odhalí tajemství legendárních Cirque ici
Foto: Letní Letná

Praha - Akrobaté, performeři, šamani a cirkusáci znovu rozbalí svoje stany v Praze. V pondělí totiž začíná další ročník festivalu Letní Letná.

V letenských sadech tak až do 2. září nabídne svoje umění téměř třicet divadelních souborů. Hlavním diváckým tahounem je ale jeden z nejslavnějších cirkusů současnosti, soubor Cirque ici.

Do Česka se tak vrací soubor po devíti letech. Cirkusový šaman Johann Le Guillerm a jeho tým přiveze tentokrát své zatím poslední přestavení nazvané Secret (Tajemství) a od pondělí toto stominutové představení uvidí diváci celkem desetkrát.

"Ve stanu Cirque ici i ty nejobyčejnější předměty ožívají vlastním tajuplným životem knihy, květináče, lana, prkna, čtyřmetrové pruty, starobylé strojky, kovové boty. Slovo "nemožné" zde nemá místo," říká dramaturg festivalu Ondřej Cihlář. Součástí představení je i živá hudba.

Foto: Aktuálně.cz

Festival navštíví i slovenský soubor Teatro Tatro. Na Letné představí českému publiku dvakrát ve vlastním stanu inscenaci Bianka Braselli, dáma s dvěma hlavami, která navazuje na zapomenuté tradice kočovného komediantství a potulného herectví.

Představení má být o snech a touhách obyčejného člověka  a o jejich naplnění během magického večera. "Celé představení je prošpikované cirkusovými čísly jako je mluvící pes, vrhač nožů, levitující lidé, hypnóza či klaunské výstupy," říká mluvčí projektu Jiří Sedlák.

SOUTĚŽ: VYHRAJTE LÍSTKY NA FESTIVAL LETNÍ LETNÁ 

V rámci festivalu se bude konat i několik premiér: Na Letnou chystá režijní dvojice SKUTR první uvedení svého nového open-air divadelního projektu Mistr a žák s Rosťou Novákem, Martinem Vraným, Jiřím Kohoutem a Jakubem Prachařem.

Soubor Krepsko připravuje obnovenou premiéru představení Mad Cup of Tea. V areálu festivalu nebude chybět ani stan skupiny Vosto5.

Foto: Aktuálně.cz

Ve středu 22. srpna doplní program festivalu vzpomínková představení na Pavla Kočího, prvního českého pouličního divadelníka.

Letní Letná nezapomíná ani na děti - sekce Brumíkův dětský svět nabídne pohádky divadla Teátr Víti Marčíka, Divadélka Romaneto, vystupí Buchty a loutky, Bilbo Compagnie, Stage Code či bublináře Václava Strassera.
 
Na místě bude otevřena kavárna a bar Čistá krása, který se večer změní v Letní Tančírnu Čistá Krása. Areál festivalu je přístupný zdarma.

Vstupenky na všechna představení Cirque ici budou k dostání i na místě. Areál je umístěn v Letenských sadech mezi Kramářovou vilou a Hanavským pavilonem. Oficiální stránky festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy