La Putyka je poprvé mezinárodní a zpátky v hospodě

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 5. 2013 11:11
Cirk La Putyka vrátí v létě do repertoáru své první představení
Risk
Risk | Foto: La Putyka

Praha - Představení souboru Cirk La Putyka s názvem Risk má poprvé mezinárodní obsazení. Kromě nových tváří se mohou diváci těšit i na nové disciplíny, živou hudbu, projekce, ale i létající nože a sekyrky.

"Představení Risk je esencí fantazie a svobody pohybu v omezení, plné kontrastů, barev a emocí," říká principál souboru Rosťa Novák.

Čtěte také
Buďte hrdí na La Putyku, říká Tilde Björforsová

Cílem projektu je podle něj i hledání nových cirkusových disciplín a možností využití nových materiálů a scénograficky-technických postupů.

Foto: La Putyka

"Využíváme loutkové divadlo ve vztahu k akrobacii a modernímu tanci, živou hudbu na scéně, neokázalé prosté materiály, propojení tance s tělesným handicapem. To je přístup, který si vyžaduje mnohem náročnější období zkoušení a příprav," dodává Novák.

Představení Risk je součástí triptychu, který vznikl spoluprací souborů Cirkus Cirkör ze Švédska, francouzského Cahin Caha a La Putyky. Zbylá dvě představení nesou tituly Knitting Peace a Rose a obsahují společné prvy a tvůrčí postupy, ačkoliv každé má své vlastní téma i poetiku. Všechny tři budou k vidění v srpnu na festivalu Letní Letná. Představení Risk je na programu v La Fabrice, stejně jako až do 23. června i další inscenace souboru - Slapstick Sonata a Up End Down.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Do léta to bude jediná možnost, protože letos jsme se rozhodli, především z finančních důvodů, nepořádat přehlídku ChapiteauX. Do dalších let se jí ale nezříkáme," podotkl Novák.

Zpět do hospody

V červenci se téměř po roce vrátí do repertoáru Cirku La Putyka vůbec první představení, které režisér Rosťa Novák se svým souborem vytvořil a které dalo jméno celému ansámblu - La Putyka. Cenami ověnčená inscenace z prostředí české hospody, která s novocirkusovou poetikou kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony, se bude v pražském prostoru La Fabrika hrát během osmi večerů od 16. do 19. a od 23. do 26. července.

Podle mluvčího souboru Vítka Nováka půjde o aktualizovanou podobu tohoto projektu, s níž se už setkali návštěvníci březnové přehlídky v ostravské hale Gong.

La Putyka - úspěšný nový nový cirkus po česku nebude chybět ani v Plzni
La Putyka - úspěšný nový nový cirkus po česku nebude chybět ani v Plzni | Foto: Martin Faltus

"Od prvního dne zkoušení uplyne v říjnu pět let. Během té doby jsme nabrali spoustu zkušeností, hodně nového objevili - a o to bychom se rádi podělili. Změnili jsme některé choreografie, některé části inscenace jsou náročnější, ale struktura představení se moc nezmění. Díváme se na La Putyku s pětiletým odstupem a stále je co hledat, pořád nás baví a inspiruje," vysvětlil návrat k prvotině Rosťa Novák.

V plném proudu je také zkoušení nového představení s čistě mužským obsazením v režii Jiřího Havelky, premiéra je plánována na konec roku. Další dvě inscenace se chystají v roce 2014. Jedna bude s mezinárodním obsazením pod Novákovou taktovkou, druhou bude režírovat Fin Maksim Komaro, který už s tímto kolektivem připravil poetickou klauniádu Slapstick Sonata.

V letošním roce se členové souboru zúčastní workshopů s akrobaty francouzského souboru Compagnie XY a trenérem ze švédské cirkusové univerzity DOCH. Přes léto se Cirk La Putyka objeví na festivalech Cirk-UFF v Trutnově a Letní Letná v Praze. "Během července a srpna vyjedeme do Belgie, Polska a Německa," doplnil Novák.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy