Letní Letnou obsadí hříšníci a uličníci

Jan Gregor Jan Gregor
7. 8. 2012 17:48
Hvězdou festivalu nového cirkusu a divadla jsou 7 Fingers
Kanadští 7 Fingers jsou největším tahákem festivalu
Kanadští 7 Fingers jsou největším tahákem festivalu | Foto: Letní Letná

Praha - Už po deváté se prostor parku na Letné za tramvajovou točnou na Špejcharu stane na posledních čtrnáct dnů prázdnin festivalovým městečkem, kde své umění předvedou největší hvězdy nového cirkusu. Pořadatelé dnes na tiskové konferenci představili program Letní Letné, který zahrnuje největší světové hvězdy žánru na pomezí divadla a akrobacie, i unikátní představení, která si v rámci přehlídky odbydou svou premiéru a zároveň derniéru.

Čtrnáctidenní oslavu pohybu a tvárnosti lidského těla odstartuje v neděli 19. srpna od pěti hodin odpoledne Festivalové entrée. V prostoru letenského parku se pod režijním vedením Jakuba Vedrala odehraje obří show, která bude mít charakter pouličního divadla spojeného s průvodem.

Organizátoři lákají na um členů souboru V.O.S.A. Theatre, která ve svých akrobatických performancích pracuje s obřími dřevěnými konstrukcemi, loutkami dosahujícími až sedmi metrů a dalšími důmyslnými stroji. Masivní rozměr bude mít i Orchestrion Petra Píši „krabice", do níž se vměstná na 50 až 70 muzikantů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vysoké množství účinkujících klade na autory zahajovacího večera vysoké nároky s tím, jak všechno dobře synchronizovat, ale Jakub Vedral se výsledku nebojí. „Ty věci jsou krásné, takže to nemůže dopadnout jinak než dobře," říká.

Vlastní šapitó

Největší hvězdou letošního ročníku jsou kanadští 7 Fingers, kteří jsou považovaní za momentálně jeden z nejlepších nových cirkusů světa. Přivezli představení La Vie, které se odehrává v očistci, kde hříšníci padají, žonglují, šplhají, létají, zpívají a žertují, aby se dostali z pekla.

Cirque Galapiat
Cirque Galapiat | Foto: Letní Letná

Prestižní americký divadelní server The Stage vypočítal jeho klady: „Umělci s neuvěřitelnými schopnostmi, chytré nápady a choreografie, komedie, napínavá čísla a vynikající hudba."

Druhým představením, které se průřezově bude uvádět přes celou přehlídku, je Risque ZérO francouzského souboru Cirque Galapiat (v překladu uličník). Šestice herců předvede mistrovskou akrobacii kombinovanou s divadlem a živou hudbou v show, v níž hraje navzdory názvu hlavní roli riziko a nebezpečí.

„Zatímco 7 Fingers jezdí se svým souborem hodně po světě, jsou schopni hrát třeba v divadle a přizpůsobit se jakémukoli prostoru, Francouzi si přivezou vlastní šapitó a vlastní karavany," upozorňuje ředitel festivalu Jiří Turek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Přivézt do Letenských sadů světové hvězdy je v podstatě snadné, nás ale baví složitější cesta, při níž dáváme možnost vzniknout novým projektům," říká Jiří Turek.

Týká se to například projektu Lacrimae, při jehož vzniku spojí síly tři přední evropské novocirkusové soubory, které jsou už návštěvníkům Letní Letné dobře známy. Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin Caha z Francie a český soubor La Putyka připraví ochutnávku společného třídílného projektu, jehož premiéru chystají na příští rok.

Kabaret Lidoskop
Kabaret Lidoskop | Foto: Letní Letná

„Už od patnáctého srpna budou soubory společně na Letné každý den nacvičovat představení, které nebude k vidění nikde jinde než právě na našem festivalu," říká Turek.

V programu Letní Letné nechybí kromě týmu principála Rosti Nováka ani další české soubory - Divadlo Tejp, Cirkus Mlejn nebo Décalages. Pravidelní účastníci VOSTO5 vystoupí poprvé s představením, které obsahuje prvky akrobacie: představí svou alternativní verzi české historie s názvem Pérák.

Matonoha má talent

Přehlídku oživí také dva zajímavé kabarety. Jen pro Letní Letnou vznikne Slowshow Kabaret Le Petit Cheval Vandy Hybnerové, v němž vystoupí kromě samotné Vandy například Boris Hybner, Saša Rašilov, Jiří Ornest, Jana Stryková nebo Tatiana Medvecká. A představení Lidoskop s živou hudbou v režii Martina Kukučky staví na akrobatických výkonech dvojice DaeMen, známé ze soutěže ČeskoSlovensko má talent, a na Tomáši Matonohovi v roli moderátora.

Organizátoři také upozornili na předprodej na zahraniční účinkující, který už funguje například formou e-shopu. Lístky na ústřední trojici představení stojí od 500 - do 600 korun. Letní Letná je jedním z mála festivalů, v němž velkou část rozpočtu pokrývá právě vstupné. Manažerka festivalu Ivana Vrbíková potvrdila, že je tomu tak z více než padesáti procent.

Pořadatelé věří, že na Letnou lidé dorazí, zatím si ale hojí finanční rány z turné, které od června do začátku července podnikli po Česku. Se zmenšenou verzí festivalu navštívili vždy na pár dnů Olomouc a Ústí nad Labem a týden pobyli na břehu Lipna, kde se potýkali hlavně s nepříznivým počasím. Jedno šapitó přívalový déšť s větrem zcela zničil. Snad bude v tomto ohledu konec srpna k divadelníkům, ale hlavně k návštěvníkům areálu milosrdnější.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy