Kundera vyjde souborně v literárním Pantheonu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 3. 2011 14:14
Jeho dílo vydá Gallimard v prestižní edici Pléiade

Paříž - Francouzské nakladatelství Gallimard vydá koncem měsíce ve své prestižní edici Pléiade souborné dílo česko-francouzského spisovatele Milana Kundery. Vzhledem k postavení a pověsti edice v literárním světě jde o mimořádnou poctu, jaké se dožila jen hrstka autorů. List Le Figaro píše o kanonizovaném Kunderovi. 

"Celé dílo Milana Kundery vydané za jeho života v Pléiade! Všechny ceny a všechna křesla (v akademiích) blednou před takovou poctou. V mytické kolekci klasiků, jíž se Gallimard pyšní, bude teď kanonizovaný Kundera bok po boku s Proustem a Balzakem, Rabelaisem a Molièrem, Goethem a Conradem," napsal deník. I týdeník Le Point píše na své internetové stránce o "vzácném privilegiu" pro Milana Kunderu a o jeho "posvěcení".

Milan Kundera
Milan Kundera | Foto: ČTK

Dílo spisovatele, který 1. dubna oslaví 82. narozeniny, bude v Pléiade vydáno ve dvou svazcích. Součástí jednoho z nich Kunderova "střízlivá biografie" z pera jeho údajně největšího znalce Françoise Ricarda. Bude se týkat výhradně jeho literárního díla.

Kunderovy romány, povídky a další spisy vyjdou v podobě, kterou on sám posoudil jako definitivní; ať už jde o díla psaná od první poloviny 90. let přímo ve francouzštině, nebo přeložená z češtiny (Kundera tyto překlady slovo od slova revidoval). Spisovatel si už před odchodem z Československa zvolil Gallimard jako své výlučné vydavatelství pro Francii a zůstal mu věren až do dneška. 

Edice Pléiade vznikla v roce 1931. Je označována za "literární Panteon" nebo "Rolls-Royce světa vydavatelství". Vycházejí v ní knihy nejpřednějších spisovatelů a básníků. Vydání v ní se dožilo jen 13 autorů, mezi nimi tři nositelé Nobelovy ceny za literaturu - Roger Martin du Gard, André Gide a Saint-John Perse.

V kolekci dosud vyšlo asi 560 svazků od dvou stovek autorů. Prodalo se šest milionů výtisků. Největší úspěch u čtenářů mělo vydání děl Antoina de Saint-Exupéryho, kterého se prodalo 340 000 exemplářů.

Foto: Aktuálně.cz

Luxusně provedená edice je ve Francii pýchou knihoven. Knihy jsou tištěny na biblovém papíře, s ořízkou z třiadvacetikarátového zlata, vázány v kůži a prodávány v pouzdře. Století, v nichž jednotliví autoři působili, jsou odlišena zabarvením vazby - souborné dílo Milana Kundery jako autora převážně 20. století by mělo vyjít v kůži odstínu tabáku havana. Oba svazky vyjdou 24. března a jejich cena je 53 a 52 eura. Budou k dispozici také ve společném pouzdře.

Gallimard uvažuje, že by v příštích letech mohl v Pléiade z žijících autorů vydat Michela Tourniera, Patricka Modiana a nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 2008 Jeana-Marie Le Clézia.

V Československu Kunderu proslavil povídkový soubor Směšné lásky a román Žert ze 60. let. Světovou proslulost mu zajistil především román Nesnesitelná lehkost bytí, který vydal po odchodu do Francie. Jeho jméno se často každororčně objevuje mezi kandidáty na Nobelovu cenu.

Čtěte také:
Milan Kundera promluvil. Hájí Íránku před kamenováním
Kundera si v tričku a saku přišel pro světovou cenu
Kundera funguje při manipulaci sexem
Kundera nepřijel, za cenu poděkoval z pásku
Ach, Maxi, Maxi, lamentuje Kundera

Kundera je jedním z nejznámějších spisovatelů českého původu na světě. Francie ho už považuje za svého spisovatele. Rodák z Brna a nadějný autor poválečné české literatury sem emigroval v roce 1974. O sedm let později obdržel francouzské občanství.

Le Figaro ho chrakterizovalo jako "oslavovatele umění románu a experimentátora s jeho formami". Kundera má za to, že právě román může nabídnout nejkomplexnější pohled na svět. Román podle něj odhaluje to, co před námi skrývá povrch dějin: neskončí u "story" a nesměřuje k trivializaci jako média a film. Byl to on, kdo v této souvislosti přišel v knize Nesmrtelnost s termínem imagologie, vláda mediálních obrazů.

Od roku 1990 píše svoje knihy výlučně ve francouzštině. V roce 2007 dostal Státní cenu za literaturu za román Nesnesitelná lehkost bytí s přihlédnutím k dosavadní prozaické a esejistické tvorbě.

Po listopadu 1989 Kundera několikrát vlast navštívil, stále ale žije s manželkou Věrou v Paříži a straní se médií. Mlčení přerušil pouze loni po obvinění z toho, že v roce 1950 udal agenta chodce, který později strávil 14 let ve vězení. V rozhovoru s ČTK  rezolutně popřel, že by kohokoli udal.

 

Právě se děje

Další zprávy