Knihou roku jsou podivuhodní tvorové Petra Nikla

him
20. 4. 2008 21:16
Magnesia Litera 2008 vyhlásila své vítěze
Petr Nikl
Petr Nikl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Soutěž Magnesia Litera vzala propagaci literatury hned od nejmladších. Knihou roku se staly výtvarně básnivé Záhádky „multiumělce" Petra Nikla.

A nejen propagaci knih a čtení, ale i výzvu ke svobodné fantazii bez prefabrikátů. Niklova kniha-objekt je dadaistickou hrou se slovy a obrazy; je plná zaříkadel, příběhů a podivuhodných tvorů, mezi kterými má místo nejen nosoroh, ale nosochobot, nososoák a nosozvon.

Navíc se jejich příběhy mohou ubírat mnoha „interaktivními" cestami podle toho, jak si je čtenář na vnitřních rozřezaných stránkách poskládá.

Další výtvarně-literárně-ediční počin uznávaného výtvarníka, ale i divadelníka a hudebníka získal v neděli v Městské knihovně kromě hlavní ceny i Literu v kategorii kniha pro děti i mládež.

"Není to kniha pro děti, ale pro to kreativní v nás," upravil rozhodnutí poroty sám autor, který přišel cenu převzít společně se svým synem. Ten se v přímém přenosu přiznal, že vítězný titul "zas až tak nečetl".

P. Nikl: Ch. Lord - Amuwapiho kniha, 1999
P. Nikl: Ch. Lord - Amuwapiho kniha, 1999 | Foto: Archiv autora
Čtěte také:
Pohádkový Nikl otevírá brány fantazie
Orbis Pictus podle Nikla: Hmatej, brnkej, slyš, viz

Po Lingvistických pohádkách držitel Ceny Jindřich Chalupeckého znovu nechává rozeznít svět, který pro většinu (dospělých) lidí možná ani neexistuje; to potvrdil i jako autor hravých výstav Hnízda her a Orbis Pictus.

I v roce s rekordním počtem přihlášených knih (303) se potvrdilo, že klasická beletrie se v Magnesii stává knihou roku výjimečně; v historii se to stalo jen dvakrát. tentokrát to byly premiérově pohádky.

Pohádkový charakter a vítězství výtvarníků v letošním ročníku potvrdila i Kanzelsberger cena čtenářů, kterou průvodce večera Jan Burian překřtil na cenu, v níž nikdo nikoho nenominoval. Získal ji světoznámý ilustrátor Petr Sís za knihu Zeď aneb Jak jsem vyrůstal za železnou oponou.

Čtěte také: Sís namaloval Američanům absurdity za železnou oponou

Foto: Aktuálně.cz

"Určité věci, které nám tenkrát přišly normální, jsou tak absurdní, že jsem je neuměl vysvětlit. Tak jsem je namaloval," vysvětlil v New Yorku žijící autor loni na podzim, kdy česká verze vyšla v nakladatelství Labyrint.

Do komunistické minulosti se obrací i držitel Litery za publicistiku. Petr Placák, autor samizdatového Medorka, ji dostal za knihu Fízl - paměti na "soužití" s StB a hlavně samotnými estébáky.

Slouhové režimu a jejich temná organizace už byla zrušena, ale monarchista Placák nepřestává být vypjatým a vášnivým radikálem v boji s pitomostí a lidskou malostí.

Petr Palcák
Petr Palcák | Foto: Ludvík Hradilek

Netradičního laureáta má letos Litera pro objev roku: nezískal ji autor, ale překladatel. Turkolog Petr Kučera jako svou první knihu přetlumočil román nobelisty Orhana Pamuka Mé jméno je Červená. Za „brilantně stylisticky odstíněný překlad" knihy, jež mluví mnoha hlasy, mu pak přirozeně připadla i překladová Litera.

Čtěte také: Rozhovor: Barokní nobelista Pamuk může pomoct Liteře za debut

Literu za prózu má pařížský světoběžník a hledač ztracené identity moderního člověka Lubomír Martínek. Olej do ohně, soubor osmi „námořnických" povídek a jedné novely, umístil prozaik a esejista do přístavu. Ten je místem děje i metaforou pro mezní situace, kde se vyjevuje mnohé o hrdinech i o naší současnosti.

Literu za poezii dostal Tašo Andjelkovski za sbírku Spálov, cena za naučnou literaturu patří Vratislavu Vaníčkovi za práci o Soběslavu I. - ve které podle poroty dokázal uplatnit výsledky celé řady historických disciplín.

Literou za nakladatelský čin byla oceněna loni završená čtyřdílná korespondence Boženy Němcové z Nakladatelství Lidové noviny. Několikačlenný tým připravil dopisy, jež obsáhly skoro dvacet let. 

Litera za přínos české literatuře patří bohemistovi Eckhardu Thielemu a profesoru literatury Hansi Dieteru Zimmermannovi.

Z jejich zásluh vznikla a osm let vytrvala monumentální řada Tschechische Bibliothek, soubor třiatřiceti svazků české literatury v němčině, který představil sto šedesát českých básníků a na šedesát prozaiků, středověká díla stejně jako současnou lyriku.

Na oficiálních stránkách ceny najdete:
Seznam všech nominovaných včetně zdůvodnění poroty

Jednotlivé kategorie Litery garantují odborné poroty, z nich nakonec vybírá hlavní porota Knihu roku, jejíž autor získává 200 tisíc korun. Nominaci nemá ani Litera za přínos české literatuře.

Ceny se konají pod záštitou Václava Havla.  Poprvé se udělovaly v roce 2002; tehdy hlavní cenu vyhrála kniha Böhmische Dörfer - Putování opuštěnou literární krajinou.

Porota o Knize roku
Čtvrtá autorská kniha jedné z nejvýraznějších osobností soudobé české výtvarné scény připomíná opět umělcovu morgensternovskou inspiraci a spontánní hravost "dítěte skrytého v muži". Fantazijní výboje Petra Nikla nacházejí uplatnění i ve vizuálně a zvukově komponovaných výstavách (Orbis pictus).

Soubor poetických textů oživují témata a postupy z pomezí jazykového a výtvarného experimentu, který ruší logiku řeči a její automatismy. Kniha má interaktivní charakter, autor nabízí čtenáři ve vložených trojdílných listech na téma snů aleatorní postupy 60. let dvacátého století a možnost vytváření svých příběhů.

Nonsensové hříčky i křehké pastely meditujícího výtvarníka činí ve snové krajině za pohádkou mnohé pro pochopení umělce ve stadiu tvorby. Divotvorné "záhádky" častokrát nabývají groteskní podoby bludných kruhů, točenic, vřeten, plazů, ba dokonce různých fantazijních dětských útvarů. Petr Nikl tak vytváří poetické obrazce, které vybízejí k herní aktivitě a tvořivé spoluúčasti každého čtenáře.
 

Právě se děje

Další zprávy