Jo Nesbo se v Krvi na sněhu změní na Toma Johansena

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 10. 2013 16:10
Známý autor detekvivek další knihy vydá pod pseudonymem
Jo Nesbo
Jo Nesbo | Foto: Aktuálně.cz

Oslo - Populární autor kriminálních příběhů Jo Nesbo napíše své další knihy pod pseudonymem Tom Johansen. Britské nakladatelství Harvill Secker, které díla třiapadesátiletého autora vydává v anglickém překladu, již dalo Nesbovi svůj souhlas. První román Toma Johansena Blood on Snow (Krev na sněhu) by měl vyjít příští rok na podzim, další pak na jaře 2015.

"Celé to začalo románem, v němž vystupuje postava jménem Tom Johansen," řekl Nesbo listu Verdens Gang. Děj románu zavádí čtenáře do Spojených států 70. let minulého století.

"Tom Johansen je (v románu) mladý dánsko-norský spisovatel, který se jako jeden z mnoha přistěhuje v sedmdesátých letech do Los Angeles a živí se jako autor scénářů televizních seriálů. Napíše ale také kultovní klasiku Krev na sněhu a pak její druhý díl," uvedl Nesbö.

Čtěte také
Hole se stal v perverzním Bangkoku ztělesněným trestem

Recenze: Harry Hole poznává v Netopýrovi temnotu

Smrt má úsměv Sněhuláka a Nesbo se blíží Chandlerovi

"Když jsem psal o této postavě, uvědomil jsem si, že mne zajímají její knihy, a také jsem si uvědomil, že mám chuť je napsat. Takže se vlastně nejedná o pseudonym. Tom Johansen je postava - součást fiktivního světa a toto jsou dvě její fiktivní knihy. Spíš než obyčejné použití pseudonymu je to tedy jakási odpověď světa krimi na Ziggyho Stardusta (alter ego zpěváka Davida Bowieho - pozn. red.)," vysvětlil norský spisovatel.

"Nejprve jsem to chtěl provést tajně, ale můj advokát mne varoval, že by to mohlo vést k milionovým žalobám. Tak jsem se rozhodl být zcela otevřený a vtáhnout čtenáře do hry, přičemž je mimo jiné budu muset přesvědčit, že knihy jsou napsané v sedmdesátých letech," dodal Nesbö.

Prodej Nesbových knih již ve světě přesáhl 19 milionů výtisků a jeho díla byla přeložena do více než 40 světových jazyků, včetně češtiny.

Nesbo však zdaleka není jediným světoznámým autorem, který se rozhodl zvolit pseudonym. Podobně napsal kupříkladu Stephen King některé knihy pod uměleckým jménem Richard Bachman.

 

Právě se děje

Další zprávy