Jméno sedmého Pottera již smíme vyslovit

AP, BBC, jps
22. 12. 2006 0:00
Edinburg - Spisovatelka J.K.Rowlingová odtajnila název poslední knihy ze své slavné série příběhů o malém kouzelníkovi Harrym Potterovi.
Foto: Aktuálně.cz

Pořád se neví, kdy jedna z nejočekávanějších knih poslední doby vyjde, ale už je známo, že v originálu bude na pultech stát Harry Potter and the Deathly Hallows.

Spisovatelka totiž umístila název knihy do interaktivní hry na svém webu www.jkrowling.com. Stačí na úvodní stránce kliknout na správný předmět - a na konci pak čeká titul posledního Pottera.

Oznámení určitě rozvíří očekávání fanoušků. Předchozí díl Harry Potter a Princ dvojí krve ostatně zlomil britský rekord, když se za první den prodalo přes dva miliony knih.

Foto: Aktuálně.cz

Poněkud hororově znějící název Harry Potter and the Deathly Hallows určitě oživí i debaty o tom, které z hlavních postav konec ságy nepřežijí. J. K. Rowlingová už v červnu oznámila, že nejméně dvě postavy v sedmé části zemřou. Neřekla pochopitelně, kdo to bude; jen poodkryla, že úplně poslední kapitolu celé série o čarodějnickém učni má napsanou od roku ze začátku devadesátých let.

"Jedna postava ode mne dostala milost, ale další dvě zemřou, i když jsem to úplně původně neměla v úmyslu," naznačila v létě rozhovoru na Channel 4. Podrobnosti už si nechala pro sebe, nechtěla být zavalena nenávistnými dopisy od fanoušků.

Popularitu knižních a posléze i filmových dobrodružství dokládá fakt, že záhy po prohlášení se na autorku obrátilo několik slavných spisovatelů včetně Johna Irvinga se žádostí, aby nenechala zemřít Harryho Pottera.

Spisovatelka už na to nereagovala, jen se svěřila, že se jí konec ságy nepsal lehce. "Kdo nebyl v podobné situaci, si nedokáže představit, jak se teď cítím. Někdy jsem pyšná a v povznesené náladě, jindy nervní a nevyrovnaná. Poslední díl příběhu chci, ale i nechci napsat. Ale nebojte, já ho dopíšu," vzkazovala od počítače. Teď zároveň přiznala, že poprvé za celou dobu se jí při psaní zdálo, že je Harry Potter.

J.K. Rowlingová
J.K. Rowlingová | Foto: ČTK

S jeho příběhy v bradavické škole začala po narození první dcery Jessicy před třinácti lety - a je to už známý příběh, pohádkový skoro stejně jako Harryho dobrodružství a boj proti lordu Voldemortovi. Vozila dítě v kočárku po ulicích hlavního města Skotska a když usnulo, vyrazila do kavárny, kde psala. Doma totiž neměla dost teplo.

Nedávno se rozhodla, že knihu symbolicky dokončí právě v této kavárně, inspiroval ji k tomu prý další sen, který jí řekl: "Možná bych se měla vrátit a poslední knížku napsat tam, kde jsem začala."

To ještě byla nezaměstnaná matka, ale Harry Potter jí postupně zajistil jmění vyšší než miliarda dolarů (dodnes se prodalo 300 milionů výtisků) a místo mezi nejslavnějšími a nejbohatšími spisovateli světa.

Značný podíl na tom mají i výpravné filmy, které právě dospěly k pátému dílu Harry Potter a Fénixův řád, jenž bude mít premiéru v červenci příštího roku. Rowlingová už viděla dvacetiminutovou ukázku a prohlásila, že byla skvělá.

 

Právě se děje

Další zprávy