Další Potter zamířil do první pětky

BBC, kul
27. 2. 2006 10:30
Londýn - Snímek Harry Potter a Ohnivý pohár se dostal na páté místo v žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob na neamerických trzích.

Minulý týden pokořil film v takzvaných mezinárodních tržbách - do nichž se podle metodiky nezapočítávají výsledky v USA a Kanadě - hranici 600 milionů dolarů.

Žebříček jasně vede Titanic se sumou 1,2 miliardy dolarů. Následují Pán prstenů Návrat krále (752 milionů dolarů ) a poté první a druhý zfilmovaný Potter (657, respektive 616 milionů dolarů).

Za nimi je tedy nyní čtvrté dobrodružství z pera J. K. Rowlingové. "Režisér Mike Newell využil všech možností příběhu, a umožnil nám tak vytvořit segmentovanou marketingovou kampaň, která zasáhla diváky všech věkových kategorií i zájmů," prohlásila bez okolků marketingová šéfka Warner Bros Sue Krollová s tím, že je výkony snímku "uchvácena". 

V celosvětových tržbách (tedy včetně Severní Ameriky) je nyní čtvrtý Potter na 8. místě. Špatně si ale nevedl ani třetí díl Harry Potter a Vězeň z Azkabanu; do dneška má na kontě 545 milionů dolarů a je v neamerických tržbách devátý.

Natáčení pátého pokračování Harry Potter a Fénixův řád začalo minulý měsíc. Režisérem je David Yates a snímek půjde do kin příští rok.

 

Mezinárodní tržby

Foto: www.titanicmovie.com

1. Titanic 1,2 mld. dolarů
2. Pán prstenů Návrat krále 752 mil. dolarů
3. H.P. a Kámen mudrců 657 mil. dolarů
4. H.P. a Tajemná komnata 616 mil. dolarů
5. H.P. a Ohnivý pohár 600 mil. dolarů

 

 

Právě se děje

Další zprávy