Je to oficiální: Zidane je umělecké dílo

Jan Skřivánek
16. 6. 2006 15:30
Basilej - Fotbal je na veletrhu Art Basel stejně častým tématem jako umění. U filmového portrétu Zinedina Zidana může dokonce jít o jedno a to samé.

Film Zidane - Portrét 21. století, jenž měl na galerijní přehlídce premiéru, je dílem dvou respektovaných výtvarníků střední generace: Skota Douglese Gordona, nositele prestižní Turnerovy ceny za rok 1996, a alžírského Francouze Philippe Perrenoa.

Jde o nekomentovaný záznam zápasu Realu Madrid s Villarrealem z května 2005, ve kterém Zidanův tým podlehl 2:1 a on sám byl minutu před koncem vyloučen.

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane | Foto: Aktuálně.cz

Film se odehrává v reálném čase a kamera po celou dobu zabírá jen a jen Zidana. Výsledný, 93 minut dlouhý, snímek byl sestříhán z více než 30 hodin filmového záznamu, pořízených 17 kamerami. Celý filmový štáb, který se motal kolem hřiště, měl 150 členů.

V Basileji se film promítal poprvé ve čtvrtek večer, stylově na fotbalovém stadionu St. Jakobs. Jen o pár hodin dřív bylo oznámeno, že snímek do svých sbírek zakoupily Museum of Modern Art a Guggenheimovo muzeum. Veletržní deník The Art Newspaper to komentoval víceznačným titulkem: Je to oficiální - Zidane je umělecké dílo.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podle jednoho z autorů, Douglese Gordona, může být snímek promítán v kinech i galeriích. "Ale nechci, aby si lidé mysleli, že je to jen dokument - protože jde mnohem spíš o psychologický profil a reflexi stavu mysli než o životopisný snímek."

Zidane byl podle něj s filmem spokojen, jen ho prý překvapilo, jak málo byl během celého zápasu u míče. "To ale ukazuje, o čem ta hra je. Není to nakonec film o sportovní hvězdě, spíš něco jako záznam jednoho špatného dne v práci - portrét pracujícího muže," říká Gordon.

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane | Foto: Aktuálně.cz

I když návštěvníci veletrhu zrovna nevypadají jako typičtí fotbaloví fanoušci, fotbal je tu skoro stejně častým tématem rozhovorů jako výtvarné umění. V žádné veletržní kavárně ostatně nechybí televize, aby účastníci mohli sledovat mistrovství světa.

Středeční utkání Švýcarsko - Francie se dokonce poněkud nešťastně krylo s vernisáží. Že řada sběratelů dala přednost fotbalu, se nicméně odvíjí i od toho, že si veletrh beztak prohlédli ještě předtím, než oficiálně začal.

S předvernisážovými návštěvami VIP hostů organizátoři sice počítají, postupně však musí přidávat před- před- vernisáže. Loni se prý majitel aukční síně Christie's Francois Pinault dokonce převlékl za řemeslníka, aby se na veletrh dostal dřív než ostatní.

Oficiální stránka filmu včetně ukázek ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy