Havel na Vinohradech je ohrožen. Kvůli technice

Jitka Gráfová
12. 12. 2007 17:30
Nad premiérou ve vinohradském divadle visí otazník

Praha -  Novou hru Václava Havla Odcházení má v květnu uvést Divadlo na Vinohradech. Možná ale všechno bude ještě jinak. Problémem prý tentokrát nejsou exprezidentova přání ohledně obsazení, ale  technické požadavky režiséra Davida Radoka.

"Pan režisér navrhl scénu, která je velmi technická náročná," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí vinohradského divadla Zuzana Paulusová. V současné době proto probíhají rozsáhlá jednání, jak celou situaci vyřešit.

"Hledají se různé kompromisy a různá řešení celé situace. Pan ředitel Gregorini doufá, že se celá situace vyřeší ještě před koncem kalendářního roku. V některým médiích se objevily i zprávy, že je to kvůli finančním nárokům - to je však lživá informace," míní mluvčí.

"Potvrzuji, že se objevily technické, provozní a termínové problémy, nicméně jednání ještě není zcela uzavřeno, stane se to v nejbližších dnech," citoval Václava Havla server iDnes.

Foto: Respekt

Agentura Aura Pont, která bývalého prezidenta zastupuje, o průběhu jednání zatím mlčí. "Pořád jednání pokračují a jsou opravdu složitá, více vám k tomu říct bohužel nemohu," řekla Jitka Sloupová z Aura Pontu.

Havel původně jednal o uvedení se svým mateřským Divadlem Na zábradlí, nakonec ztroskotala i jednání s Národním divadlem, protože Havel trval na obsazení Dagmar Havlové, pro kterou roli přímo psal, a Jana Třísky v hlavních rolích.

Kritici hlásí, že Odcházení je jedním z nejlepších Havlových opusů. A že to od Národního nebylo slušné ani chytré.

O uvedení hry oficiálně už požádalo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, právě zde by se ho ujal dvorní Havlův režisér Andrej Krob, a také Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.

Konference "50 let od římských smluv: úspěchy a výzvy pro Evropskou unii" - závěrečné slovo pronesl bývalý prezident Václav Havel.
Konference "50 let od římských smluv: úspěchy a výzvy pro Evropskou unii" - závěrečné slovo pronesl bývalý prezident Václav Havel. | Foto: Ondřej Besperát

O Odcházení projevili zájem i filmaři. Nápad natočit filmové Odcházení vznikl v hlavě kameramana, režiséra a fotografa Jaroslava Brabce.  Autor oceňovaného televizního filmu PF 77 s Vlastou Chramostovou či filmů Kuře melancholik a Krvavý román se prý rozhodl Havla oslovit hned po přečtení hry.

"Byl to můj nápad a Havel jej přijal," řekl Brabec. Nehodlá prý natočit záznam divadelního představení, ale plnohodnotný film. Výtvarníkem má být Theodor Pištěk, architektem Bořek Šípek a hudbu složit Michael Kocáb.

S Havlem teď pracují na scénáři, začátek natáčení je stanoven na léto 2008. "Film je závislý na zrajících třešních," odkázal Brabec k motivu Višňového sadu, který je ve hře přítomen. Shodou okolností nyní probíhají na Vinohradech i zkoušky Višňového sadu s Dagmar Havlovou pod vedením Vladimíra Morávka.

V připravovaném snímku se prý objeví i sám Havel. Do textu jsou totiž začleněny autorské mezihry-intervence, v nichž dramatik z reproduktoru volá herce a diváky, hovoří sám k sobě, zmítá se v pochybnostech a nahlas přemýšlí.

Nedávno Odcházení vyšlo i knižně jako příbal k Respektu. Přední bohemisté ji už překládají do světových jazyků a jazyků zemí Visegrádu. Aura-Pont také jedná o licenčních smlouvách s partnery v Německu a Itálii.

O britskou premiéru projevily zájem dvě scény včetně Royal Shakespeare Company. Zájem má Slovenské Národní divadlo v Bratislavě, pro které ho překládá Milan Lasica, na tamějších prknech by se měla hra objevit ještě před koncem příštího roku.

V USA, kde Havel během svého zimního pobytu hru napsal, se o premiéru ucházejí tři divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy