Divadelní festival německého jazyka

MaM
4. 11. 2005 11:10
Praha - Inscenace hry Henrika Ibsena Hedda Gablerová, kterou režisér Stephan Kimmig nastudoval na scéně Thalia Theater v Hamburku, zahájí dnes v Divadle na Vinohradech desátý ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka.
Ze hry Hedda Gablerová
Ze hry Hedda Gablerová | Foto: Aktuálně.cz

Lákadly prestižní přehlídky, která potrvá do 17. listopadu, jsou čtyři velké a čtyři malé projekty včetně hostování
věhlasných herců Bruna Ganze, Hanny Schygullové, Armina Muellera-Stahla a švýcarského kabaretiéra Emila Steinbergera.
Podle ředitelky festivalu Jitky Jílkové má jubilejní ročník několik prvenství a několik návratů.

Poprvé se například představí Lucembursko, kde je němčina třetím úředním jazykem. Návštěvu festivalu si letos zopakuje švýcarský herec Bruno Ganz, který v Praze hostoval už na prvním festivalovém ročníku. Tento v současnosti nejznámější německy mluvící herec, který se zviditelnil jedinečným ztvárněním postavy Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše, bude číst z románu Thomase Manna Doktor Faustus.

Herečka Hanna Schygullová
Herečka Hanna Schygullová | Foto: Aktuálně.cz

Vídeňský Burgtheater přiveze úspěšnou inscenaci o Mozartovi, jejíž autor a režisér Franz Wittenbrink na festivalu slavil úspěch s inscenací nazvanou Sekretářky. Českou premiéru bude mít na přehlídce divadelní adaptace románu slavného rakouského spisovatele Roberta Musila Zmatky chovance Törlesse. Dále budou mít návštěvníci možnost zhlédnout např. humorný příběh Max a Móric v inscenaci loutkové scény nebo netradiční verzi pohádky H. Ch. Andersena Moje Sněhová královna, kterou po svém upravil Frank Castorf.

 

Právě se děje

Další zprávy